Košarka
120

Ženska košarka sve popularnija u BiH: ŽKK Play Off Happy Sarajevo korača stazama uspjeha

Klix.ba
(Foto: Red Bull)
Košarka je najtrofejniji bosanskohercegovački sport. O tome najbolje govore činjenice da je KK Bosna iz Sarajeva bila prvak Evrope 1979. godine u muškoj konkurenciji, da bi se deset godina kasnije na krov Starog kontinenta popela ženska košarkaška ekipa Jedinstvo Aida iz Tuzle. Također, kadetski reprezentativci BiH su 2015. godine dotakli vrh na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Sve navedeno pokazuje kako je čarobna igra pod obručima izuzetno popularan sport u našoj zemlji. No, fokus ćemo zadržati na ženskoj košarci u BiH.

Tuzlanke na krovu Evrope 1989. godine

Kao što je već spomenuto, košarkašice Jedinstva Aide u legendarnoj utakmici s italijanskim Primigijem, odigranoj u Firenci 22. marta 1989. godine, pobjedom 74:70 okitile su se titulom prvakinja Evrope. Bio je to uspjeh koji se ne zaboravlja.

Šampionsku generaciju tuzlanskih košarkašica činile su Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Mara Lakić, Vesna Pođanin, Dragana Jeftić, Smilja Rađenović, Razija Mujanović, Zorica Dragičević, Naida Hot i Stojanka Došić, a sa klupe su ih vodili Mihajlo Vuković i Zdravko Dugonjić. Kada je riječ o bh. prvenstvu, najviše titula sakupio je KK Željezničar iz Sarajeva.

Svježa snaga bh. ženske košarke

U gradu na Miljacki 2013. godine je formiran novi ženski klub - ŽKK Play Off Happy. Aktuelne su prvakinje naše zemlje i jedini predstavnik BiH u regionalnoj WABA ligi. Pored toga, u svojim redovima imaju devet reprezentativki, a prosječna starost igračica je 18 godina. Ove godine igraju svoju četvrtu sezonu u najjačoj ligi bh. košarke. Dva puta su bile viceprvakinje, dok su 2016. godine dotakle vrh.

Goran Lojo, trener sarajevskog kluba, naglašava kako je ekipa od samog osnivanja u vrhu bh. košarke.

"Trenutno smo jedini predstavnici naše države u regionalnoj ligi i ponosni smo na to. Pokušat ćemo odbraniti naslov prvaka, dok ćemo u regionalnoj ligi težiti da ponovo prođemo u drugi krug. To smo uspjeli uraditi prošle godine, a istom rezultatu se nadamo i ove", ističe u optimističnom tonu Lojo.

Sarajke imaju jasnu viziju i cilj

Strateg Play Off Happyja, Goran Lojo, istinski je zaljubljenik u košarku i svoju strast prenosi na igračice. Želi pobjeđivati, i to jasno i glasno naglašava. Popustljivost je za njega nepoznat pojam, a sve igračice imaju jednak tretman. Zahvaljujući tome, uspio je pojedinačni kvalitet staviti u službu kolektiva.

Dakako, puno truda i znanja je uloženo u formiranje ovog kluba čije igračice dolaze iz svih dijelova BiH, što smatraju svojom najvećom snagom. Posebnu pažnju klub posvećuje školi košarke, tako da sve mlade igračice koje vole čarobnu igru pod obručima dobijaju priliku da treniraju.

Koliku volju za pobjedom imaju košarkašice Play Offa, najbolje se vidi iz par primjera: njihove igračice redovno su u idealnoj petorci WABA lige (u 3. kolu čak njih tri!), a nedavno su ostvarile sjajne tri gostujuće pobjede u tri dana (tačnije u 48 sati) - protiv slovenačkog Triglava u Kranju u okviru WABA lige, protiv ekipe Brčanke u Brčkom te protiv Impulsa na Ilidži.

Pred igračicama Play Offa u novoj sezoni stoje veliki izazovi, a jedino mjerilo njihovog uspjeha biće predstave na parketu. U regionalnoj ligi sarajevske košarkašice su upisale dvije pobjede - protiv Partizana 1953 u Beogradu i Triglava u Kranju, dok su u glavnom gradu BiH poraženi od bugarske Beroe.

Boje ŽKK Play Off Happy brane Anđela Delić kapiten, Nikolina Džebo, Almira Ćato, Iris Starčević, Jovana Marković, Sandra Azinović, Ines Ćorda, Tea Perić, Ines Babić, Milica Milošev, Teodora Čeremidžić, dok stručni štab čine Goran Lojo i Armin Šećerović.

U ovom mladom klubu odlučni su da u budućnosti koračaju stazama uspjeha. Imaju jasnu viziju i cilj, ali i plan kako ih ostvariti.