Košarka
0

''Zenica Čelik'' se raspada i istupa iz Lige 14

ZEDA
Košarkaški klub Zenica Čelik se raspada i istupa ''Lige 14 KSBiH'' nakon višegodišnjih problema sa finansiranjem kluba, te nagomilanim dugovima.

Klub koji je iznjedrio Emira Mutapčića, Zorana Savića, Dževada Alihodžića, Zdenka Grgića, Ivicu Marića, Teomana Alibegovića, Kenana Bajramovića, Mensura Bajramovića, Ivana Opačka, Hasana Rizvića, Emira Preldžića, drugi put u posljednje četiri godine preselit će u niži rang takmičenja.

Ove sezone tri igrača Zenica Čelika igraju u Euroligama, Kenan Bajramović, Hasan Ruizvić i Emir Preldžić. Ivan Opačak je član jake španjolske ekipe, a u seniorskoj reprezentaciji su zenički treneri Mensur Bajramović i Marko Trbić.

Ipak, teška finansijska situacija primorala je upravu Košarkaškog kluba Zenica Čelik da istupi iz Lige 14 KSBiH, i to nakon totalne rasprodaje igrača. Klub je u pauzi napustilo osam igrača i to: Admir Alić, Asmir Avdibegović, Milan Oluić, Andrea Đokić, Asmir Sadibašić i Jadranko Jusufagić, dok će najvjerovatnije to učiniti Danko Šestić i Adelmo Delić, koji imaju ugovore sa Zenica Čelikom na još četiri, odnosno tri godine, ali su u potrazi za angažmanom.

Klub je napustio i dugogodišnji direktor Fikret Haćimić. Uprava postoji i radi, ali novac za takmičenje se ne može obezbjediti.

''Ne možemo da izdržimo tu ligu, a želimo i organizaciono da posložimo neke stvari. Da imamo više para normalno da bi se nastavili takmičiti u Ligi 14, i ovo je jedino rješenje u datoj situaciji," saopćio je medijima Džafer Dautbegović, predsjednik zeničkog kluba.

"Mi smo u skladu sa zaključcima skupštine odredili se šta ćemo u ovoj narednoj sezoni. Ovo što se sada desilo nije ništa što nas je iznenadilo. Treba da se napravi jedan košarkaški klub koji će moći da svojim primanjima učestvuje sa 50 posto onoga što je potrebno.''