Košarka
100

Željko Pavličević: Mnogi prave grešku ako odmah nakon igračke karijere postanu treneri

Piše: O. T.
Željko Pavličević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Željko Pavličević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Proslavljeni hrvatski trener Željko Pavličević, koji je dva puta osvajao Euroligu vodeći Cibonu i Pop 83 (Jugoplasitka), kao jedan od predavača na sportskom simpoziju u Sarajevu, među mnogo košarkaških tema o kojima se pričalo, posebno se osvrnuo na poziciju glavnog trenera kazavši da je to funkcija koja zahtijeva posebnu edukaciju.

Željko Pavličević je slavu stekao osvajanjem dvije titule evropskog prvaka dok je trenirao Cibonu i Pop 84 (Jugosplastika), a donio je i prvi trofej u historiji KK Zagreb kada je 2008. godine osvojio Kup Hrvatske. Pavličević je skoro sve vrijeme u ovom stoljeću proveo u Japanu gdje je bio i selektor i gdje ga izuzetno cijene. On smatra da mnogi treneri griješe ako odmah nakon igračke karijere započnu trenersku i to u seniorskom pogonu. Iako je Pavličević mislio prvenstveno na košarkaške trenere, to je primjenjivo i na trenere u mnogim drugim timskim sportovima.

"Smatram da je velika greška kada neko odmah nakon igračkih dana skače u trenerske dane. Trenerski posao, posebno danas, zahtijeva jednu određenu dozu edukacije, znanja, psihologije i menadžerskog dijela. Kada se na terenu desi neka greška, pogotovo u košarci, i ako vi igraču kažete da nešto nije dobro, on odmah pita u čemu je problem i šta mora napraviti. Ako ti ne znaš odgovoriti šta on treba napraviti, tada gubiš autoritet. A to ne možete znati ako ste samo dobro šutirali i igrali", kazao je Pavličević.

Hrvatski stručnjak je po drugi put gost Simposara za koji ima samo riječi hvale, jer smatra da je takav događaj šansa da mnogi saznaju tajne uspješnih sportskih radnika.

"Simposar je postao brend u Sarajevu i Bosni, a bit će i šire. Ovdje sam već drugi put. Promjena mišljenja između vrhunskih sportista, trenera i novinara daje veliku korist svima. Svi ljudi koji su ovdje mogu vidjeti mnogo zanimljivih stvari i shvatite zašto je nešto došlo do uspjeha", rekao je trener iz Hrvatske.