Košarka
7

Zapadna konferencija NBA lige: Mogu li Clippersi i Spursi ugroziti supertim Warriorsa?

Piše: Elvis Bunić
Fotomontaža: Klix.ba
Fotomontaža: Klix.ba
Najjača košarkaška liga svijeta, američko-kanadska NBA, počinje večeras u 1:30 iza ponoći po našem vremenu. U ovom tekstu predstavit ćemo ukratko Zapadnu konferenciju.

Favoriti

Golden State Warriors

Warriorsi su poraženi u prošlosezonskom finalu od Cavsa, te su tokom ljeta povukli najbolji potez u čitavoj ligi - doveli su Duranta i stvorili supertim. Otišli su Barnes, Speights, Ezeli i Bogut, a australskog Hrvata će u odrađivanju prljavog posla zamijeniti Pachulia. Doprinos sa klupe će dati i veteran West koji je shvatio da sa Spursima neće do toliko željene titule. Jedino je neshvatljivo dovođenje McGeeja, ali valjda svaka ekipa treba imati dvorsku ludu.

Los Angeles Clippers

Clippersi iz godine u godinu ulaze sa epitetom favorita, ali nikako da naprave taj veliki iskorak i opravdaju kvalitet koji nesumnjivo posjeduju. Pojačali su se pod košem Speightsom koji je radio dobar posao u drugoj petorci Warriorsa, te Bassom iz gradskih rivala Lakersa. Doveden je i Felton koji bi trebao biti solidna ispomoć Paulu, iako trener Doc Rivers forsira sina Austina. Reklo bi se - nepotizam na najvišem nivou. Ukoliko Griffin ostane zdrav čitavu sezonu, Clippersi bi se mogli dokopati i drugog mjesta. Također, vrijedi spomenuti da će ovo legendarnom Pierceu biti oproštajna sezona.

San Antonio Spurs

Bit će neobično gledati Spurse bez Duncana, koji je otišao u zasluženu penziju kao vjerovatno najbolji krilni centar svih vremena. Umjesto njega u rosteru Spursa nalazi se također legenda, samo četiri godine mlađa, Gasol. Španac će uz Aldridgea bez ikakve sumnje činiti najbolji centarski tandem u ligi, a Leonard će biti vjerovatno jedina konkurencija Jamesu u utrci za MVP nagradu. Westovo mjesto u rotaciji preuzet će dugi veteran Lee. Veliki upitnik stoji iznad Parkera i Ginobilija, koji zajedno imaju 73 godine i pitanje je koliko je snage ostalo u njima za trku sa protivnicima.

Vrebaju iz sjene

Utah Jazz

Jazzeri bi mogli biti najugodnije iznenađenje ove sezone. Doveli su Diawa koji bi se trebao odmah uklopiti u sistem, a ostali su bez beskorisnog Burkea. Također, doveli su također beskorisnog Johnsona koji bi ipak mogao pomoći ekipi van terena svojim iskustvom kad su mu već dobri igrački dani davno iza njega. Iako će prvih dvadesetak susreta igrati bez prve zvijezde Haywarda, ekipa ima dubinu na klupi kojom će sigurno premostiti taj uvodni dio sezone. Utah će sigurno imati Top 5 odbranu u ligi, a samim tim su u prednosti nad ekipama koje se ne zovu Warriors, Spurs ili Clippers.

Houston Rockets

Harden će ove sezone provoditi dosta vremena na poziciji playmakera, a mnogo će mu odgovarati D'Antonijev run-and-gun sistem igre. Pojačanja su i dovođena u skladu sa njegovom filozofijom, te je sada odbrana Rocketsa još poroznija od prošlogodišnje. Otišao je Howard, te će umjesto njega minute dijeliti Nene i Capela. Anderson je stretch četvorka koja će redovno pospremiti svojih 15-20 poena, ali će i primati barem isto toliko. Gordon je bek koji će biti itekako opasan ukoliko bude zdrav čitavu sezonu, a to se u njegovih osam sezona u ligi još nikada nije desilo.

Portland Trail Blazers

Blazersi će i u ovoj sezoni zavisiti od raspoloženja bekovskog para Lillard-McCollum. Riješili su se Hendersona koji nije opravdao očekivanja, te će umjesto njega ove sezone igrati Turner, a pojačali su se pod i košem dovođenjem Ezelija. I ove sezone očekujemo mnogo šuteva izvana, s tim da bi odbrana trebala biti bolja od prošlogodišnje, što garantuje plasman u playoff.

Ostali

Oklahoma City Thunder

Oklahoma City će ove sezone "privatizovati" Westbrook. Odlaskom Duranta i Ibake konačno je postao glavni šerif u gradu i imat će apsolutno sve ovlasti. Definitivno se Oklahoma može plasirati u playoff čisto na brutalni kvalitet triple-double mašine poput Russa, ali za nešto više trebat će im mnogo, mnogo sreće. Od pojačanja izdvajaju se Oladipo, koji iz godine u godinu popravlja šut za tri poena, te Ilyasova koji je nominalno i najbolji trojkaš u ekipi uz Morrowa.

Memphis Grizzlies

Memphisovom iskusnom sastavu najveći problem će biti povrede, s obzirom da su glavne uzdanice ekipe Gasol, Conley, Allen i ovosezonsko pojačanje Parsons češće kod fizioterapeuta i ljekara nego na treninzima. Za odbranu, koja je iz godine u godinu sve slabija, ogroman udarac će biti odlazak Barnesa. I pored svih tih potencijalnih problema, ulazak u playoff ne bi trebao izostati.

Dallas Mavericks

I pored toga što je Nowitzki godinu stariji, od Mavsa se može očekivati da nadmaše prošlosezonske 42 pobjede. Razlog je vrlo jednostavan - odlična trgovina tokom ljeta. Mavsi su se riješili beskorisnih Feltona, Leeja i McGeeja. Ispovrijeđivanog Parsonsa i solidnog Pachuliju zamijenili su bitni igrači Warriorsa Barnes i Bogut, a doveden je i Barnes da popravi odbranu na perimetru.

Denver Nuggets

Od Denvera se prošle sezone očekivao playoff, ali sve nade su im pale u vodu kad se Gallinari povrijedio. I ove sezone će Nuggetsi mnogo ovisiti o Italijanovom zdravlju. Na draftu su izabrali beka Murraya koji bi mogao dobiti ozbiljne minute već ove sezone, a pod košem će minutažu dijeliti Jokić i naš Nurkić. I dalje stoji upitnik nad Fariedom, kojeg Nuggetsi već treću sezonu pokušavaju uvaliti nekome, ali im to nikako ne uspijeva.

Minnesota Timberwolves

Minnesota iz godine u godinu napreduje, ali i ove godine teško da će moći ući u borbu za playoff. Tokom ljeta penzionisao se legendarni Garnett, a njegovo mjesto pod košem dobit će Hill. Na draftu su Wolvesi izabrali playa Dunna, od kojeg se očekuju velike stvari u budućnosti. Towns je pokazao već u svojoj prvoj sezoni da će biti vrhunski igrač, a ove sezone se od njega očekuje da ide na 20+ poena, baš kao i Wiggins.

Sacramento Kings

Ovo bi mogla biti konačno sezona u kojoj Cousins napušta Kingse, koji su za trenera doveli Joergera čija filozofija igre se ne poklapa sa Boogievom vizijom košarke. Također, ne pomaže ni to što tokom ljeta nisu ništa učinili da poboljšaju ekipu. Štaviše, na draftu su uzeli visoke igrače Papagiannisa i Labissierea, iako u rosteru imaju još Koufosa i Cauley-Steina. Otišli su Rondo i Belinelli, a došli su Barnes i Afflalo, a svakako ne pomaže ni to što je Lawsonu i dalje draža tekila od košarkaške lopte.

New Orleans Pelicans

Pelicansi su prava hodajuća bolnica. Pogledajte samo tri glavna igrača ekipe: Davis još nije odigrao više od 68 utakmica u sezoni, Evans više i ne zna broj operacija na desnom koljenu, a Holiday više nije isti nakon loma noge. Kao pojačanje došao je uvijek povrijeđeni Jones. Šta očekivati od takve ekipe? Ništa. Njih će vrijediti gledati samo zbog zdravog Davisa koji je zaista unikatan igrač, te ovogodišnjeg šestog picka Hielda od kojeg se očekuje da bude među najboljim bekovima u narednih desetak godina.

Phoenix Suns

U ovu sezonu Sunsi ulaze bez rezultatskih ambicija, te će veliku minutažu, uz bekovski par Bledsoe-Knight imati mladi Booker, Warren, Len, te četvrti i osmi ovogodišnji pick, Čapljinac Bender i Chriss. Njima će u razvoju pomagati veterani Chandler, Dudley, Tucker i Barbosa.

Los Angeles Lakers

Lakersi prvi put nakon 20 godina u sezonu ulaze bez Bryanta. Ekipa je veoma mlada, a od bitnih igrača u rotaciji starijih od 30 godina su Deng, Mozgov i Williams. Lakersi imaju mladu jezgru predvođenu Russellom, ovogodišnjim drugim pickom Ingramom, Clarksonom, Randleom i Nanceom, a jedan od glavnih zadataka ove sezone, uz razvoj mladih igrača, bit će rješavanje Younga, kojeg apsolutno niko ne želi uzeti. Sasvim sigurno Lakersi će imati više od 17 prošlosezonskih pobjeda.

NBA