Almir Zećo, košarkaški trener
0

“Vodim najtrofejniji danski klub, ovo je veliko iskustvo za mene”

Piše: Edin Isanović
Almir Zećo je košarkaški trener. Čarobna igra pod obručima mu je opsesija, posao i zabava. Spada u kategoriju studioznih trenera, voli raditi na afirmaciji mladih igrača. Zanat je pekao kao trener “Studenata”. Naime, dvije godine bio je prvi šef struke Bosninog tima do 20 godina, u period od 2005. do 2007. Potom je dvije sezone obavljao funkciju stratega Vogosće (2007.-2009.). Nakon toga imao je ponuda s Bliskog istoka, ali se odlučio da trenerski košarkaški put nastavi u Danskoj.

“Vodim klub koji se zove SISU Basketball iz Copenhagena. To je kolektiv s bogatom tradicijom. Najbolji tim u historiji danske košarke. Osnovan je 1954. godine i ima jedanaest titula prvaka države. Pored toga u vitrinama ima i devet osvojenih Kupova. Klub je prepoznatljiv po radu sa mladim igračima. Ja sam ovdje već dvije godine. Angažovali su me kako bi u narednom periodu od tri ili četiri godine afirmisao mlade igrače. Osnovni cilj u narednom periodu jeste osvajanje titule prvaka Danske sa domaćim igračima, plus dva ili tri američka košarkaša. Ovo je veliko iskustvo za mene”, izjavio je Almir Zećo za Sarajevo-x.com.

Zećo je rekao da su ove sezone igrali četvrtfinale play-offa i četvrtfinale Kupa Danske, što je bilo iznad svih očekivanja.

“U ekipi sam imao tri igrača do 18 godina i tri igrača do 20 godina. Također, na raspolaganju sam imao tri košarkaša iz SAD- a i jednog iz Rusije. Pored prvog, radim i sa timom do 20 godina. Neophodno je da igrači imaju isti kvalitet rada, naravno, ako hoćemo da ih forsiramo da postanu standardni. Sa timom do 20 godina igrao sam finale Kupa Danske, dok smo u prevnstvu dotakli vrh”, podvlači Zećo.

Na pitanje da li su čelnici kluba zadovoljni njegovim radom, Zećo ej odgovorio:

“Svakako. Zadovoljni su i aktuelnim stanjem i razvojem mladih igrača. Danski klubovi uglavnom koriste iskusnije košarkaše, ima dosta i stranaca. Mi smo odlučili da krenemo drugim putem. Drago mi je da su u klubu prepoznali u meni trenera koji je spreman i sposoban da iznese taj projekat”.

Za kraj je spomenuo i igrače iz naše države.

“Trenutno u ekipi nema igrača iz BiH. Ako budem u mogućnosti pokušat ću da popunim određene pozicije u timu s košarkašima iz naše zemlje”, zaključio je Zećo.