Košarka
42

Veliko pojačanje za Studente: Josh Hagins novi igrač Bosne Royal

Piše: E. B.
Josh Hagins
Josh Hagins
Bosna Royal Jelly je danas riješila pitanje playmakera za ovu sezonu, a pojačanje stiže iz Sjedinjenih Američkih Država.

Riječ je o Joshu Haginsu, 22-godišnjem igraču visokom 185 cm, koji iz Sjedinjenih Američkih Država dolazi sa koledža Little Rock, kojeg je vodio do prve pobjede nakon 30 godina u završnici NCAA lige.

U prvom krugu play-offa američke koledž lige Little Rock se sastao sa petim nosiocem Midwesta, ekipom Purduea, koja je bila veliki favorit. Iako je u prvom poluvremenu dao samo dva poena, Hagins je u drugom eksplodirao i ubacio još 29 u drugom poluvremenu i u dva produžetka koja su uslijedila u pobjedi 85:83.

Posebno je bio impresivan pogodak igrača rođenog u glavnom gradu SAD-a Washingtonu za tri poena sa više od devet metara za prvi produžetak.

Postao je prvi igrač u završnici NCAA lige koji je uspio ostvariti 30 poena, 5 skokova, 5 asistencija i 5 ukradenih lopti na meču (31 poen, 7 skokova, 6 asistencija, 5 ukradenih lopti).

Također je postao treći igrač koji je protiv Purduea uspio ubaciti više od 30 poena. Prije njega to je pošlo za rukom Kareemu Abdul-Jabbaru i Isiahu Thomasu.

Njegova ekipa je ispala u sljedećoj rundi od Iowa Statea (78:61), ali njegove igre nisu ostale nezapažene. Iako nije izabran na ovogodišnjem draftu, pozvan je u kamp Sacramento Kingsa za koji je igrao na Ljetnoj ligi u Las Vegasu.

Protiv Toronta je postigao 4 poena, protiv Houstona 2 poena, a najbolji je bio protiv New Orleansa kada je ubacio 6 poena. David Stockton, koji je bio sa njim u ekipi Kingsa, nije također našao mjesto za ovu NBA sezonu, te je potpisao za Cedevitu.

Nema sumnje da je Bosna dobila veliko pojačanje za ovu sezonu, a Hagins će se u narednim danima pojaviti u Sarajevu.