Mladi bh. trener za Klix.ba
104

Vedran Bosnić: Rad s mladim igračima je jedini put do uspjeha

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Vedran Bosnić
Vedran Bosnić
Mladi bh. košarkaški trener Vedran Bosnić trenutno živi i radi u Švedskoj. Trener je ekipe Sodertalje Kings. Dva puta zaredom je proglašen najboljim trenerom godine, što je prvi put zabilježeno u historiji švedske košarke. S njim smo razgovarali o njegovoj karijeri, o švedskoj i bh. košarci te o njegovom receptu za uspjeh.

Vodite Sodertalje Kingse u Švedskoj. Recite nam nešto o Vašem klubu i karijeri?

Sodertalje Kings je klub koji ima tradiciju u Švedskoj. Imamo mušku i žensku ekipu i u obje kategorije dosta mladih selekcija. Po budžetu nismo među vodećim klubovima u Švedskoj, može se reći da smo više pri kraju nego pri vrhu. Ali, rad sa mladim selekcijama u posljednjih četiri ili pet godina nam mnogo znači, jer smo iz svog 'dvorišta' izbacili nekoliko igrača koji igraju za Sodertalje Kingse, a i za neke inozemne klubove. Prošle godine je moj mladi igrač Nick Spires potpisao za Barcelonu i jedan je od najboljih mladih igrača u Evropi rođenih 1994. godine. Ja sam u klubu zadnje četiri godine. Dvije sam bio pomoćni trener i šef omladinskog pogona, a posljednje dvije glavni trener. U mom trenutnom radu mnogo mi je pomoglo to što sam radio sa mladima i svu tu moju djecu poslije prebacio u prvi tim. Već dvije godine mi smo najmlađa ekipa u ligi. Nedavno ste dobili vrijedno priznanje. Kakav je osjećaj biti proglašen najboljim trenerom godine dva puta zaredom?

To je veliki kompliment, posebno što to nikom prije nije pošlo za rukom. Konkurencija je izuzetno jaka. U ligi imamo četiri američka trenera i jednog hrvatskog stručnjaka. Ali, ono što mene više veseli od nagrada je način na koji je moja ekipa igrala ove dvije godine, posebno ove godine kada smo došli do finala i realno imali i šansu da osvojimo prvenstvo. No, imali smo veliki peh da nam se najbolji igrač povrijedio u polufinalu. Iza sebe smo ostavili četiri ekipe koje imaju tri do pet puta veći budžet od našeg.

Nakon postignutih uspjeha, da li imate nekih ponuda iz, uslovno rečeno, ozbiljnijih liga?

Ovih dana ću odlučiti o svojoj budućnosti. Imam nekoliko ponuda iz Švedske i još nekih zemalja. Moram dobro izvagati situaciju i odlučiti se za sljedeći korak. Trenutno sam na četverogodišnjoj trenerskoj školi ovdje, tako da moram uskladiti novi ili stari klub sa školskim obavezama.

Možete li uporediti kvalitetu švedske lige sa bh. i nekim drugim ligama?

Naravno. Švedska liga je mnogo kvalitetnija nego što mnogi misle. U usporedbi sa bh. ligom samo Široki i možda Igokea bi mogli igrati uspješno ovdje. Svaka ekipa ima od tri do sedam stranaca i kvalitet je svake godine bolji, što nije slučaj sa mnogim ligama koje su nešto značile prije. Kakve su Vam ambicije i planovi za budućnost?

U ovom poslu je teško planirati, ali u svakom slučaju volio bih što više napredovati individualno i biti na što višem nivou. Onda bih mnogo lakše došao do jačih liga i reprezentacija.

Da li u Švedskoj ima naših košarkaša i da li u Vašem timu ima igrača koji potječu iz BiH?

U mom timu igraju Adnan Ćuk i Dino Pita, Bosanci sa švedskim pasošima. Oni su okosnica mog tima. Dino ima želju i da igra za našu reprezentaciju. Prošao je sve švedske selekcije. Bilo bi dobro za Acu Petrovića da obrati pažnju na njega, jer mi nemamo baš puno igrača na toj poziciji.

Navedite nam Vaše najveće dosadašnje uspjehe?

Ja sam mlad trener i sretan sam da sam u moje prve dvije sezone dobio četiri nagrade za najboljeg trenera ovdje. Dvije sam dobio od Švedske federacije i dvije od Eurobasketa. Prošle godine je moja ekipa igrala polufinale, a ove godine finale, iako su nas mnogi otpisali i nisu nas respektovali. Bio sam i savjetnik u mladoj reprezentaciji Švedske do 16 godina. Kakvi su uslovi u Švedskoj za razvoj mladih igrača?

Uslovi su dobri kao i u skoro svakom sportu u Švedskoj. Sport je na visokom nivou i dosta se ulaže, što je izuzetno bitno za razvoj mladih igrača. Pratite li našu košarku i reprezentaciju? Imate li recept za uspjeh?

Ligu ne pratim puno, jer je kvalitet mnogo pao, ako ga uporedimo sa situacijom kakva je vladala prije sedam ili osam godina. Pratim Jadransku ligu i Široki, koji igra kvalitetnu košarku. Bh. klubovi bi trebali biti na takvom nivou, ali nažalost nisu. Što se tiče reprezentacije, nadam se da će Aco Petrović uskladiti individualni potencijal naših igrača i napraviti kvalitetan tim. Mi imamo dosta kvalitetnih igrača koji igraju na najvišem nivou u Evropi. Ali, u isto vrjeme BiH mora izbacivati nove kvalitetne igrače i raditi dobro s mladima, jer je to jedini način za pravi uspjeh i napredak.