Košarka
78

Večeras okupljanje košarkaških Zmajeva

Piše: J. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će večeras u hotelu Crystal na Ilidži uoči početka priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine.

Mnogi reprezentativci će danas upoznati novog selektora Duška Ivanovića koji je na reprezentativnoj klupi zamijenio hrvatskog stručnjaka Acu Petrovića.

Među najboljim bh. košarkašima večeras neće biti kapitena Mirze Teletovića koji zbog pravila NBA lige ne može imati pripreme duže od 35 dana te će Ivanović na njega moći računati od 15. jula do kada će trenirati u svom rodnom gradu Jablanici.

Također, neće biti ni Nihada Đedovića koji je povrijeđen kao ni Jusufa Nurkića koji će se nakon drafta u SAD-u priključiti mladim košarkašima koji igraju Evropsko prvenstvo.

Pred izabranicima Duška Ivanovića su naporne pripreme tokom kojih će odigrati nekoliko jakih turnira kako bi kvalifikacije dočekali u što boljoj formi.

U pripremnom periodu, zakazane su utakmice protiv Švedske, 26. i 27. jula u Zenici, a prihod će ići za pomoć nastradalim u poplavama. Prije toga će se u Sarajevu odigrati protiv Izraela i Slovačke, a poslije protiv Crne Gore i Italije.

Prvu domaću utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo košarkaši BiH će odigrati protiv Islanda u Tuzli 17. augusta 2014. godine.

Na spisku Ivanovića nalaze se 23 igrača. To su Nemanja Gordić, DJ Cooper, Filip Adamović, Draško Knežević, Muhamed Pašalić, Zack Wright, Nihad Đedović, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Nemanja Mitrović, Nikola Gajić, Marko Jošilo, Adin Vrabac, Nedim Buza, Mirza Teletović, Miroslav Todić, Miralem Halilović, Emir Sulejmanović, Amar Alibegović, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Draško Albijanić i Jusuf Nurkić.

Košarkaška reprezentacija BiH igrat će u grupi A kvalifikacija za Eurobasket 2015. zajedno sa Velikom Britanijom i Islandom.