Žarko Paspalj
0

"Uvijek mi je bilo lijepo igrati u Sarajevu"

Piše. Edin Isanović
Žarko Paspalj sa novinarom Sarajevo-x.com (Foto: Fotoservis)
Žarko Paspalj sa novinarom Sarajevo-x.com (Foto: Fotoservis)
Povodom proslave 40 godina rada Rusmira Halilovića jedan od gostiju bio je i Žarko Paspalj. Prve košarkaške korake naučio je u Budućnosti iz Podgorice, potom je dugo vremena igrao za beogradski Partizan. Imao je i jednu epizodu u NBA ligi. Naime, nastupao je za San Antonio Spurse, ali se brzo vratio u crno-beli dres.

Potom je igrao za četiri grčka kluba. Nosio je dres i Paris Racinga i Kindera iz Bologne:

"Uvijek mi je bilo izuzetno lijepo igrati u Sarajevu. Nije ovo nikakvo dodvoravanje, ali je publika ovdje znala košarku, pa je tako i igrače koji igraju protiv Bosne znala nagraditi aplauzom“, počinje razgovor za Sarajevo-x.com Žarko Paspalj.

Onda se osvrnuo na jubilej Rusmira Halilovića:

"Ovo je jedan izuzetan događaj. Rusmir nam je svima mnogo pomogao u karijeru i kada me zvao da dođem, nisam puno razmišljao. Stigao sam zajedno sa Divcem. Posebno bih podvukao činjenicu da je Rusmir uspio dovesti u red Crnogorce kada je trenirao Budućnost. Izuzetno ga cijenim kao stručnjaka".

Istakao je da mu je u karijeri bilo najljepše u Grčkoj, nije rekao u kojem klubu. Potom se osvrnuo na sjajnu generaciju jugoslovenske košarke: "Imali smo fantastičnu generaciju. Mogli smo svakoga pobijediti. Mnogo se radilo, posebno u omladinskom pogonu. Žao mi je što se sve kasnije desilo i što se to odrazilo i na košarku.Ipak, lijepe uspomene ne blijede. Sa nostalgijom se sjetim tog vremena".

Na pitanje da li prati bh. košarku, odgovara: "Iskreno da vam kažem, nemam puno informacija".