Košarka
0

Uskoro 2. Sarajevo Youth Basketball Festival

Sarajevo-x.com
Drugi internacionalni košarkaški turnir za mlade pod nazivom "Sarajevo Youth Basketball Festival" održat će se od 4. do 7. januara u Sarajevu.

Širom Evrope se organizuju brojni internacionalni košarkaški turniri i festivali za mlade masovnog karaktera na kojima se okupi i do 400 ekipa iz 20-tak zemalja Evrope.

Najpoznatiji turniri u Evropi tog tipa su Basketball Wien (Beč, mart svake godine) i Lundaspellen (Švedska, januar svake godine). Udruženje "Internacionalne košarkaške manivestacije" Sarajevo planira da uspostavi internacionalni košarkaški turnir za mlade pod nazivom "Sarajevo Youth Basketball Festival" koji će se tradicionalno održavati svake godine u januaru u trajanju od pet dana i koji će na jednom mjestu okupiti preko pedeset klubova iz desetak evropskih zemalja.

Prošlogodišnji "Sarajevo Youth Basketball Festival" je održan početkom 2006. godine u perodu od 12.01.-15.01.2006. godine na području grada Sarajeva. Učešće na festivalu su uzele mnogobrojne ekipe iz evropskih zemalja kao što su Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Bosna i Hercegovina. Festival se održao u sportskim dvoranama u Sarajevu gdje je odigrano više od 50 utakmica sa oko 300 učesnika festivala. Pored utakmica, gosti festivala su obišli kako sve zanmenitosti grada tako i okolne planine i ponijeli sa sobom nezaboravne uspomene na grad Sarajevo i sam festival. Festival je okarekterisan kao jako važan projekat za grad Sarajevo i košarku, što je izjavila i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac na ceremoniji zatvaranja festivala. Također, festival je intezivno medijski popračen od strane bosanskohercegovačkih medija.

Turnir drugog Sarajevo Youth Basketball Festivala će se igrati u tri muške i tri ženske kategorije do 18 godina, do 16 godina i do 14 godina.

Na turniru učestvuje 48 ekipa sa oko 650 učesnika iz Austrije, Njemačke, Engleske, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Srbije i BiH. Utakmice tokom turnira će se igrati na tri lokacije u Sarajevu i to KSC Ilidža, OŠ Nafija Sarajlić, OŠ Mehmedalija Mak Dizdar.

Za sve utakmice ulaz je slobodan.

Kako poručuju organizatori, cilj organizovanja ovakvog turnira je da Sarajevo i Bosna i Hercegovina pored brojnih kulturnih manifestacija i festivala koji se održavaju svake godine dobije i jedan vrhunski sportski festival koji će doprinijeti afirmaciji košarke i sporta uopšte, turizma i pretvoriti Sarajevo u centar evropske omladinske košarke jedanput godišnje u januaru.

Turnir će se realizovati uz pomoć organizacije "Club Basketball International Vienna", koja već preko 20 godina uspješno organizuje omladinski turnir "Basketball Wien" koji je sigurno najmasovniji turnir na svijetu za omladinske selekcije.