Košarka
19

U20 EP za muškarce: Bh. košarkaši u dramatičnoj završnici poraženi od Hrvatske

Piše: Edin Isanović
Košarkaški reprezentativci BiH u kategoriji do 20 godina igrali su večeras drugu utakmicu grupe D na Evropskom prvenstvu B divizije u grčkoj Chalkidi. Protivnik je bila Hrvatska. Izabranici Senada Muminovića su poraženi u dramatičnoj završnici rezultatom 70:66. Kobna je za bila četvrta četvrtina.

U prvoj dionici bh. tim je briljirao. Predvođeni sjajnim Lazićem poveli su 24:13. U u drugoj četvrtini naš državni tim je igrao dobro. Držali su prednost između deset i dvanaest poena. Tri minute prije kraja ove četvrtine BiH je imala prednost 35:24. Ipak, nakon toga hrvatski reprezentativci prave seriju i dolaze na pet poena zaostatka. Na poluvrijeme se otišlo pri vodstvu bh. tima 37:32.

Rasploženi Lazić i u trećoj dionici igra sjajno i vraća našem timu prednost od devet poena razlike. Bilo je 46:37. Treća četvrtina okončana je vodstvom bh. tima 16:13, pa je u tim trenucima semafor pokazivao 53:45 za izabranike Senada Muminovića.

Na početku četvrte dionice hrvatski reprezentativci prave seriju 8:1 i stižu na minus jedan. Sve je sugeriralo da će biti dramatična završnica. Tricom Filipovića Hrvati su i poveli, ali je uskoro stiglo poravnanje.

Nekoliko minuta igralo se koš za koš. Četiri minute prije kraja Atić sa tri poena vraća prednost bh. timu. U tim trenucima selektor Hrvatske zatrašio je time –out. Nakon pauze stiže izjednačenje, bilo je 61:61. Iako je bh. tim poveo hrvatski reprezentativci prave seriju i dolaze do vodstva 67:63. Na kraju je bilo 70:66 za Hrvatsku.

Najefikasniji u bh. reprezentaciji bio je Lazić sa 22 ubačena poena, dok je kod Hrvatske Mazalin postigao 16 poena. U grupi D zajedno sa bh. timom nadmeću se Hrvatska, Bugarska, Slovačka i Rumunija. Cilj bh. košarkaša je plasman u A diviziju.