Košarka
1.3k

U veličanstvenoj atmosferi Mejdana košarkaši BiH pobijedili Island

Piše: Edin Isanović
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U drugoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Eurobasket muška košarkaška reprezentacija BiH je u veličanstvenoj atmosferi tuzlanskog Mejdana pobijedila Island rezultatom 72:62. Oko sedam hiljada navijača bodrilo je košarkaške Zmajeve u ovom okršaju. Na jednom transparentu pisalo je "Tuzla živi za košarku“, što je najbolje oslikalo koliko ovaj grad voli čarobnu igru pod obručima.

U uvodnim minutama domaći su se mučili sa realizacijom. Prve koševe naš državni tim postiže nakon četiri minute igre kada je Gordić poravnao na 2:2. Poslije toga izabranici Duška Ivanovića prave mini seriju i dolaze do vodstva od 10:2.

Bh. tim nastavio je igrati čvrstu odbranu, te se prednost povećavala. Prvu četvrtinu završili su vodstvom 22:10. Najefikasniji u bh. selekciji bio je kapiten Mirza Teletović koji je postigao devet poena.

U nastavku su obje reprezentacije igrale izuzetno kvalitetne odbrane pa je u prvim minutama druge četvrtine zabilježeno malo koševa. Nakon toga Islanđani sa tri vezane trojke smanjuju na 26:18.

Kada su se primakli na šest poena razlike reagovao je bh. selektor Duško Ivanovića koji je zatražio minutu odmora, a potom je u igru ubacio Teletovića koji je veći dio druge dionice sjedio na klupi. Upravo je lider aktuelne generacije postigao pet koševa u posljednje dvije minute za konačnih 34:27 nakon 20 minuta igre.

Bh. košarkaši motivisano ulaze u treću četvrtinu i dolaze do vodstva od 43:29. Sjajnu akciju domaći su izveli u 4. minuti treće dionice kada je na asistenciju Šutala, Stipanović podigao publiku na noge. U narednom napadu Teletović postiže koš za prednost 47:31.

Šutalo je nekoliko minuta poslije ponovo briljantno asistirao za Teletovića koji je atraktivno zakucao, a Mejdan je proključao. Prednost se povećala na 20 poena, bilo je 51:31.Treća četvrtina okončana je vodstvom bh. reprezentacije rezultatom 56:33.

Uvodne minute posljednje dionice pripadaju gostima koji prave seriju 6:0. Island je nastavio seriju pa su smanjili na 56:43. Bh. reprezentativci pravili su puno grešaka i nisu imali odgovor na zonu gostiju.

Izabranici Duška Ivanovića nisu bili na očekivanom nivou, a prednost se polako topila. Islanđani prave nevjerovatnih 14:0, semafor je pokazivao 56:47.

Potom je Teletović pogodio za tri poena, ali su gosti vratili, a potom su pogodili za 59:52.

Domaći koševima Gordića vraćaju plus devet, a u narednom napadu Šutalo pogađa za 63:52. Međutim, gosti se mini serijom opet vraćaju u utakmicu.

Ipak, razigrani Teletović i Šutalo pogađaju za tri poena i naš tim dolazi do vodstva 69:57. Kapiten je u narednom napadu pogodio i donio pobjedu bh. timu. Na kraju je završilo 72:62 za BiH. Važan trijumf košarkaških Zmajeva.

Najefikasniji u našem timu bio je kapiten Mirza Teletović. Postigao je 29 poena i na kraju dobio ovacije publike.