Večeras BiH - Ukrajina
0

U svlačionici odjekivalo: "Možemo!"

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Muška košarkaška reprezentacija večerašnjim dvobojom protiv Ukrajine otvara kvalifikacije za plasman na Eurobasket 2011. godine. Selektor Sabit Hadžić napominje da je u proteklom periodu urađeno mnogo posla i da sa optimizmom čeka prvi okršaj.

"Analizirali smo igru Ukrajine. Ne mogu nas ničim iznenaditi. Odgovorit ćemo na sve varijante namećući svoje. Potpuno smo spremni za utakmicu. Naravno meritorna slika iscrtat će se na samom parketu", kaže Hadžić.

Na pitanje u čemu je najveća prednost BiH, odgovara: "U publici. Ako bude šest ili sedam hiljada gledalaca, koji će nas bodriti, onda sam gotovo siguran u naš trijumf. Suparnik ima svoje kvalitete kojih se ne moramo bojati, ali ih moramo respektovati. Ako svi aktrei budu u optimalnom izdanju naše šanse su sigurno veće. No, ako podbaci jedan ili dvojica okolnosti se mijenjaju".

Mnogi relevantni košarkaški stručnjaci smatraju kako je centarska pozicija najslabija karika. Ipak, selektor misli da je dolazak Varde veliki dobitak.

"Svi smo svjesni da smo deficitarni na centru. No, dolazak Ratka može riješiti taj problem. Iako nije potpuno spreman, siguran sam da će biti od velike koristi. Međutim, nisu ključni pojedinci, nego cijela ekipa. Važno je kako ćemo djelovati kao kolektiv. Pobjeda na startu donosi samopouzdanje i čvrstinu. Itekako je važno osvojiti kompletan plijen u dvoboju sa Ukrajincima".

Podvlači da su iskustva iz prijateljskih utakmica (četiri poraza i jedna pobjeda) pozorno analizirana.

"Meni je mnogo važnije da smo pobijedili posljednju prijateljsku utakmicu protiv Crne Gore, jer je to dokaz da forma konstantno raste. Bio bih zabrinut da smo slavili u prvoj, a poraženi u posljednjoj provjeri. Dakako da smo iz svakog poraza izvukli pouke i poruke. Radili smo na ispravljanju stvari koje nisu dobre", kaže Hadžić.

"Zaslužujemo pravo na optimizam. Kada smo pravi u stanju smo protiv svakoga u najmanju ruku igrati ravnopravno", zaključio je razgovor za Sarajevo-x.com selektor muške košarkaške reprezentacije BiH.

Na istoj liniji optimizma koračao je i Nihad Đedović, igrač od kojeg se najviše očekuje.

"Uprkos respektu kojim dočekujemo gosta, vjerujem da imamo više argumenata za pobjedu. Posebno me veseli atmosfera koja je izvanredna", kratko je prokomentarisao Đedović.

Za kraj treba istaći da je naša reprezentacija jučer po prvi put trenirala u Velikoj dvorani Skenderije (jutros će na istom mjestu odraditi lagani trening) gdje će i igrati pomenutu utakmicu. U svlačionici je vladala sjajan atmosfera, a odjekivao je slogan – "Možemo!" Svi vjeruju kako će večaras slaviti.

Utakmica počinje u 20.45 sati uz direktan prenos na BHT1. Ulaznice se mogu kupiti u Ferhadiji i na platou Skenderije po cijeni od 10 KM za parket i 7 KM za tribine.