Košarka
35

TV duel Mahmutovića i Trnovčevića: Na Nurkiću je da pokaže želi li igrati za BiH

Piše: N. J.
Pitanje (ne)igranja košarkaša NBA ekipe Denver Nuggetsa Jusufa Nurkića za reprezentaciju BiH bila je tema Dnevnika 3 Federalne televizije u kome su gostovali generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović i Nurkićev menadžer Enes Trnovčević.

Mahmutović je istakao da se Nurkić ljetos nije odazvao na poziv iz reprezentacije da ga pregleda medicinsko osoblje našeg nacionalnog košarkaškog tima, te da mu ni danas nije jasno šta Nurkić zamjera KS BiH.

Na to je Trnovčević, koji se u emisiju javio telefonom iz Slovenije, ustvrdio kako su on i Nurkić bili spremni poslati Savezu nalaz magnetne rezonance, koji je bio jako loš, ali da je nekoliko sati prije toga objavljeno saopćenje u kome se postavilo pitanje Nurkićevog neodazivanja na poziv selektora i saigrača, što je naljutilo ovog igrača.

Nurkića naljutilo saopćenje

"Nurkić je bio spreman doći i dostaviti nalaz, ali poslije onog saopćenja to više nije imalo smisla, jer se on naljutio i odlučio je da se ne odazove pozivu reprezentacije", rekao je Trnovčević.

Mahmutović je na to odgovorio kako je Trnovčević obični manipulant, te istakao kako "zbog takvih ljudi kao što je Trnovčević i postoji pravilo FIBA-e prema kojem je igrač dužan doći na pregled kod medicinskog osoblja reprezentacije, a ne slati nalaze drugih ljekara".

"Nurkić je dobrodošao u ovu reprezentaciju i ako selektor ocijeni da je potreban, on će dobiti poziv, a onda pokazati želi li ili ne igrati za reprezentaciju BiH", poručio je Mahmutović.

Zatim se postavilo pitanje neigranja za BiH još jednog igrača kojem je menadžer Trnovčević - Emira Preldžića.

Trnovčević je izjavio kako sumnja da je Mahmutović "uzeo dio kolača koji je očito postojao u slučaju ovog igrača".

"Neka mi Harun dostavi zahtjev KS-a BiH prema FIBA-i da registruje Preldžića za BiH, a uz taj zahtjev je trebala ići i Preldžićeva izjava, koju je ovaj igrač potpisao, da želi igrati za BiH, kao i dokaz da je ranije igrao u BiH. Ako mi dostavi te dokumente, spreman sam doći u Sarajevo i izviniti se Mahmutoviću", poručio je Trnovčević.

Generalni sekretar Saveza je na to odgovorio da je na današnjoj konferenciji za medije te zahtjeve prezentirao novinarima, a Trnovčevića je optužio za iznošenje laži prema kojima je Mahmutović uzeo 300.000 KM da Preldžić ne igra za BiH, već za Tursku.

Trnovčevićevi igrači ne igraju za BiH

Postavilo se pitanje i zbog čega za BiH igrači poput Alena Omića, Hasana Rizvića i Mirze Begića, a čiji je menadžer Trnovčević također ne igraju za BiH.

Trnovčević je na to odgovorio kako nijedan od tih igrača nikada nije bio poziv da igra za reprezentaciju BiH, jer su u našoj zemlji smatrani "otpacima".

Mahmutović je odgovorio kako Trnovčević neosnovano "pljuje" po ljudima koji su ranije radili u Savezu, te ponovio da Savezu ne treba "šuplja priča", a da će Nurkić vjerovatno imati priliku pokazati želi li ili ne igrati za BiH.