Košarka
0

Turk Telekom savladao KK Bosnu na otvaranju turnira "Mirza Delibašić"

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Košarkaški klub Turk Telekom iz Ankare je u prvoj polufinalnoj utakmici 10. Memorijalnog turnira "Mirza Delibašić", koja je odigrana danas u Sarajevu, pred blizu 1.500 gledatelja, savladao KK Bosnu rezultatom 76:68, javlja Anadolu Agency (AA).

Utakmica je počela minutom šutnje za stradale rudare u zeničkoj jami Raspotočje i preminulog člana porodice turskog košarkaša Murata Goktasa, koji se zbog toga jutros vratio u domovinu. Igrači Turk Telekoma su pokazali da su uz svog saigrača, tako što su prije utakmice raširili transparent na kojem je pisalo "Tvoja bol je naša bol".

Jedan od sinova Mirze Delibašić i nekadašnji košarkaš Dario Delibašić, u izjavi za AA, kazao je da ga je obradovao veliki broj ljudi u dvorani Skenderija.

"Drago mi je da su prepoznali ovu inicijativu, da pokušamo da vratimo Bosnu na stare staze slave. Vidim da je sadašnji kadar dosta ozbiljan. To su mladi momci, kreću iz početka i neće im biti lako. Ali mislim da ćemo napraviti dobar rezultat. Nadam se da ćemo iduće godine vidjeti punu dvoranu", rekao je Dario Delibašić.

On je kazao da je Turk Telekom ozbiljna ekipa, na samom vrhu evropske košarke, te da mu je čast igrati protiv njih.

"To je za igrače novo iskustvo. Rezultat je tu manje bitan", zaključio je Delibašić, koji je zajedno s bratom Dankom na parketu proveo po dvije minute.

Prvu četvrtinu su u svoju koristi riješili gosti iz Turske koji su nakon prvih 10 minuta susreta vodili rezultatom 23:15.

U istom tempu su nastavili i u drugoj četvrtini koju su riješili s osam koševa prednosti 19:11. Na odmor se otišlo kod rezultata 42:26 za goste iz Ankare.

Drugi dio meča je donio nešto bolju igru domaće ekipe koja je treći period igre dobila rezultatom 18:16 i tako barem malo smanjila visoku prednost gostiju.

Posljednji period igre opet je pripao "Studentima" koji su zadnju četvrdinu riješili u svoju koristi rezultatom 24:18. Konačni rezultat je glasio 76:68 za Turk Telekom.

Najbolji strijelac u domaćem sastavu je bio Mujo Tuljković sa 14 poena, dok je Krste Bjelica postigao 11.

Goste je u ofanzivnom dijelu igre predvodio Joshua Carter sa 16 poena, a pratio ga je David Joseph sa 16.

Drugu polufinalnu utakmicu večeras će igrati Cibona i Partizan s početkom u 20 sati. U 12. minuti utakmice dres legendarnog Mirze Delibašića će biti umirovljen na krovu dvorane KSC koja nosi njegovo ime.

Finalna utakmica će biti odigrana u nedjelju, s početkom u 19:15 sati.