Košarka
49

Teletović postaje igrač kojeg su Brooklyn Netsi trebali i priželjkivali

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Mirza Teletović je ove sezone postao jedan od najboljih ofanzivnih igrača Brooklyn Netsa, a Bleacher Report piše da nema puno onih koji su kao Mirza spremni u tolikoj mjeri pucati na koš.

Teletovićev prosjek sezone je 10,2 poena, 4,9 skokova i 23,3 minute provedene u igri. Od toga ima 40,8 posto šuteva i 5,4 pokušaja za tri poena po utakmici.

Karijera bh. reprezentativca je u usponu, a u samouvjerenog Teletovića se saigrači i trener itekako mogu pouzdati.

Na pitanje šta mu podiže duh kazao je: "Od samog početka trener Hollins mi je rekao: 'Ti samo radi svoj posao, svi ti vjerujemo'. Tako je sa svima, svim mojim saigračima. A da nije tako ne bi mi ni dodavali loptu".

Ipak, u Mirzu niko ne vjeruje više nego on sam i to nije neopravdano šepurenje, piše Bleacher Report. To je "zarađena arogancija", jer Teletović postiže koševe i po procentima ubačenih koševa spada u elitni rang. Pri svakom petom kontaktu s loptom on je šalje prema košu.

Trener Lionel Hollins kaže: "Momak kao što je Mirza i upitne šuteve može pretvoriti u ubačaje".

Na listi "catch and shoot" skakača sa 41,5 posto uspjeha nalazi se zajedno sa Kyleom Korverom, Shawneom Williamsom, Klayom Thompsonom, Channingom Fryeom, Ryanom Andersonom i Trevorom Arizom.

Sve je u odlučnosti, a Teletović gađa i prije nego što primi loptu.

"Veoma je sposoban", kaže njegov saigrač Jarrett Jack. "U stanju je postići veoma teške koševe. Ako mu date i centimetar, to mu je dovoljno".

Iako se u njegovoj igri prošle godine sve svodilo na hvatanje i šutiranje, pod Hollinsovom trenerskom palicom pokazuje drugačiji pristup. Iako je njegova napadačka uloga ostala ista, sve češće vodi loptu i, što je najvažnije, odgovorniji je u napadu.

Odbrana Netsa u kratkom periodu je postala nerealno uspješna. Ako je u današnjoj NBA sve vezano uz prostor, Teletović je planetarij Netsa, njegov doprinos odbrani niko u Netsima ne može zamijeniti, piše Bleacher Report.