Nakon uspjeha u Evropi
0

Teletović: Ostvario sam svoj san došavši u NBA ligu

Klix.ba
Mirza Teletović i Reggie Evans
Mirza Teletović i Reggie Evans
Novi igrač NBA tima Brooklyn Netsa Mirza Teletović je, na jučerašnjem zvaničnom predstavljanju, izjavio kako Bosanci i Hercegovci imaju najbolje mišljenje o njegovom novom timu. Osim toga, bh. reprezentativac je izjavio kako je odlaskom u NBA ostvario svoj san.

Mirza Teletović je svoj prvi profesionalni ugovor potpisao sa 16 godina. Prošle godine je bio prvi strijelac Eurolige sa 21,7 koševa po utakmici. On je bio tek drugi igrač u posljednjih sedam godina kojem je uspjelo da ima prosjek veći od 20 koševa u najelitnijem košakraškom takmičenju u Evropi.

Mirza je imao procent šuta za tri poena od 43,1 posto i u Evropi je poznat kao jedan od najboljih "tricaša". Sam Meyerkopf, novinar košarkaškog portala Euroleague Adventures, kaže kako je Teletovića vidio osam puta uživo.

"Postao je kompletan ofanzivni igrač. Dribla protivnike van linije za tri poena i onda šutira. To je njegovo ubitačo oružje", napisao je Meyerkopf.

Teletović je kapiten košakraške reprezenatcije Bosne i Hercegovine, koju vodi Aleksandar Aco Petrović, brat Dražena Petrovića, koji je poginuo 1993. godine u saobraćajnoj nesreći. Dražen je bio i ostao legenda Netsa.

"Moj otac je bio veliki Draženov ljubitelj", kaže Mirza koji je sa 17 godina bio jedan od najboljih košarkaša u bh. ligi. U posljednjim godinama, Mirza je osvojio dvije titule prvaka Španije. Njegov agent pregovarao je više od godinu dana sa Netsima, koji su na kraju pristali na trogodišnji ugovor vrijedan 15,8 miliona dolara.

"Želio sam igrati za dobru ekipu. Dobro sam zarađivao i u Španiji, ali sam morao napraviti sljedeći korak i zbog toga sam došao u Netse", kazao je Mirza.

"Ovo je za mene ostvarenje sna, jer dok sam bio dijete sanjao sam da igram u nekom od NBA timova", kaže Teletović.

"BiH ima tri miliona građana i 85 posto njih zna da su New Jersey Netsi promijenili ime u Brooklyn Netse. Oni imaju najbolje mišljenje o ovom timu", kazao je bh. košarkaški reprezentativac na predstavljanju u trening centru ovog NBA tima.

"Kad je Deron Williams potpisao, znao sam da je ovo tim za mene, jer sam ga gledao u Evropi i u Utahu. Znam da je on pobjednik i da želi pobjeđivati. Moja želja bila je igrati za veliki tim, koji ima ambicije za osvajanje titule prvaka", kazao je najbolji bh. košarkaš.

NBA