Košarka
1.2k

Teletović i društvo razbili Veliku Britaniju u Londonu

Piše: J. H.
Mirza Teletović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirza Teletović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegegovine odigrala je večeras svoju prvu kvalifikacionu utakmicu za Eurobasket 2015. godine. Izabranici selektora Duška Ivanovića su u Londonu pobijedili Veliku Britaniju rezultatom 80:67

Košarkaški Zmajevi su na otvaranju kvalifikacija ublježili itekako vrijednu pobjedu uoči domaće utakmice protiv Islanda u Tuzli.

Ivanović je na parket poslao petorku koju su činili Stipanović, Šutalo, Gordić, Kikanović, Mitrović. Kapiten Mirza Teletović je ostao na klupi.

Sjajni Kikanović i Stipanović

Britanci su poveli nakon što bh. košarkaši nisu uspjeli poentirati iz dva napada. Prve poene za BiH je postigao Nemanja Gordić sa linije za slobodna bacanja.

Nakon dvominutne pauze zbog tehničkih problema, Nemanja Mitrović se odvažio za tri poena i pogodio. Uslijedila je odlična saradnja Stipanovića i Kikanovića koji postiže dva poena za vodstvo košarkaških Zmajeva od 6:2.

Nakon Mitrovića za tri je pogodio i Šutalo, a nakon njega uslijedila još jedna sjajna akcija Kikanović - Stipanović za dva poena i vodstvo 11:3.

Ivanović je odlučio ubaciti Teletovića koji mu se odmah odužio poenima za 15:5. Prije njega, poene je postigao Andrija Stipanović. Mini seriju od 5:0 napravili su Gordić i Teletović koji je postigao trojku za 20:7.

Nakon prve četvrtine BiH je protiv Velike Britanije vodila 23:11.

Trojke Mitrovića i Teletovića

Uslijedile su još dvije trojke BiH, precizni su bili Mitrović i Teletović. Nakon toga još tri poena Teletovića, ali ovaj put sa linije za slobodna bacanja za 32:18.

Međutim, Jablaničanin je već u sljedećem povećao na 34:18. Uslijedile su još dvije trojke večeras sjajnog Nemanje Mitrovića i dvojka Kikanovića za 42:27.

Na kraju druge četvrtine rezultat je glasio 46:31. Teletović je bio prvi strijelac sa 13 poena, a poen manje postigao je Mitrović. Treći strijelac bio je Kikanović koji je ubacio devet poena.

Nakon odmora, bh. košarkaši povećavali su vodstvo. U samo tri minute Teletović je postigao osam poena, Vrabac i Stipanović po dva. Rezultat na semaforu je pokazivao 59:37.

Neugodna četvrta četvrtina

U nastavku susreta, Britanci su vršili pritisak te uspjeli smanjiti rezultat. Ipak, raspoloženi Teletović držao je razliku od desetak poena nad Britancima.

Problem posljednje četvrtine već godinama muči bh. košarkaše. Od +23 Britanci su u posljednjoj dionici uspjeli smanjiti zaostatak na samo sedam poena, bilo je 73:66.

Ipak, Teletović u presudnim trenucima postiže dvojku i vraća ugodnih +9 za BiH. Nakon promašaja Britanaca, Gordić pogađa možda i najvažniju trojku u večerašnjem susretu.

Prvi strijelac susreta bio je Teletović sa 25 poena dok su Mitrović i Kikanović ubacili su po 12 poena.

Već u nedjelju, bh. košarkaši u Tuzli dočekuju Island. 'Domaća' utakmica protiv Velike Britanije bit će odigrana 24. augusta, a posljednji susret kvalifikacija reprezentacija BiH će igrati 27. augusta na Islandu.

Prva utakmica kvalifikacija za Eurobasket 2015:

Velika Britanija - Bosna i Hercegovina 67:80.