Košarka
80

Teletović: Dražen Petrović mi je nevjerovatna inspiracija

Totalsport
Mirza Teletović
Mirza Teletović
Bosanskohercegovački košarkaš Mirza Teletović odao je priznanje hrvatskoj legendi Draženu Petroviću, nazvavši ga svojim idolom.

Teletović odrađuje drugu sezonu u dresu Brooklyn Netsa, kluba u kojem je najbolje utakmice u NBA karijeri odigrao i Petrović. Doduše, sjedište kluba je tada bilo u New Jerseyju.

U svakom slučaju, 28-godišnji Bosanac svaki put na putu do svlačionice prođe pored Petrovićeve fotografije.

"Svaki put ga pozdravim. Svaki put pogledam fotografiju", priznao je Teletović u razgovoru za USA Today.

"On mi je nevjerovatna inspiracija. Dražen je svima bio idol na našim prostorima. On je i jedan od razloga zašto sam došao ovamo. Dražen je legenda", dodao je kapiten košarkaških Zmajeva.

Baš poput Petrovića, i Teletović se mučio u prvoj sezoni u NBA ligi, a pri kraju druge mu ide sve bolje. U trećoj utakmici polufinala Istočne konferencije bosanski je krilni igrač bio jedan od ključnih ljudi u pobjedi protiv prvaka Miamija (104-90) s četiri pogođene trice.

"Vratite se u vrijeme kad je Dražen došao u NBA ligi, provjerite njegove intervjue. Svaki su ga put pitali što se događa i zašto ne igra, a on praktički nije imao odgovor. Svima je teško. Dražen je bio deset hiljada puta veći igrač od mene kad je došao u NBA i bilo mi je olakšanje saznanje da je sve to prošao. Teško je doći u NBA i ne igrati", dodao je Teletović.