Video
0

Tanzanijski gorostas spreman za NBA ligu

Totalsport
Hasheem Thabeet, 22-godišnji košarkaš iz Tanzanije spreman je zakoračiti u NBA ligu, gdje mu mnogi već sad proriču blistavu budućnost.

Ovaj 221 centimetar visoki košarkaš sa univerziteta Connecticut već je dvije godine pomno praćen od NBA skauta, a sam je najavio da je došlo vrijeme njegovog odlaska na NBA draft gdje će sigurno biti plasiran pri samom vrhu. Određeni NBA hroničari iz Sjedinjenih Država su uvjereni da je baš on budući broj 1.

  • Nakon razgovora s obitelji i mojim trenerom Jimom Calhounom iz Connecticuta odlučio sam se za takav potez. Došlo je vrijeme za to - rekao je najbolji košarkaš Connecticuta.

Hasheem Thabeet je ove sezone vodio svoju momčad do sjajnog omjera 31-5 u godini, a dotični univerzitet je izborilo nastup na Final Fouru koje se održavalo u Detroitu. Tamo su u polufinalu poraženi od budućeg NCAA prvaka Michigan Statea.

Thabeet je kroz sezonu zabilježio u prosjeku 13.6 poena, 10.8 skokova i čak 4.2 blokade po utakmici, a dvije godine je bio proglašen za najboljeg obrambenog igrača. Rođen je, inače, u Dar es Salaamu u Tanzaniji, a zanimljivo je da se košarkom počeo baviti tek sa 15 godina.

  • Napravit će senzacionalnu NBA karijeru, uvjeren sam u to. On je sjajan košarkaš, ali oduševit će sve i svojim karakterom. Posebne su bile godine s njim - rekao je njegov trener s Connecticuta Jim Calhuon.
NBA