Košarka
15

Tako to rade susjedi: Šuker zbog kritika javnosti napustio mjesto predsjednika HKS-a

Piše: E. B.
Ivan Šuker
Ivan Šuker
Ivan Šuker je danas saopćio da više neće biti predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS).

Šuker, koji je 15 mjeseci proveo na funkciji prvog čovjeka hrvatske košarke, je zbog velikog pritiska javnosti odlučio napustiti funkciju te je danas sazvao konferenciju za medije.

"U proteklih 15 mjeseci, za vrijeme mog upravljanja HKS-om, hrvatska košarka doživjela je ponovni uzlet. Nakon osam godina Hrvatska je bila na Olimpijskim igrama, vratili smo košarku na TV ekrane, smanjili administrativne obaveze klubova prema Savezu, vratili smo dignitet i značaj hrvatskom prvenstvu, modernizirali cijeli sistem i što je najvažnije - vratili košarku košarkašima. Digli smo hrvatsku košarku iz pepela, nemojte to upropastiti", poručio je Šuker i dodao da je sazvao vanredni Sabor HKS-a za izbor predsjednika i Upravnog odbora na kojem se on neće kandidovati.

Hrvatska javnost, za razliku od bosanskohercegovačke, predsjedniku Saveza ne zamjera zbog rezultata, već zbog političke angažovanosti.

I dok predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza sluša glas javnosti iako ima rezultate rada iza sebe, čelni ljudi iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine poručuju da će "ostavki biti u narednom periodu, ali ne na kukavički način". Ma šta god to značilo. A rezultati reprezentativnih selekcija te problemi u domaćim prvenstvima su svima poznati.