Košarka
0

Sutra počinje 9. memorijalni turnir "Mirza Delibašić"

Piše: N. Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Deveti memorijalni košarkaški turnir "Mirza Delibašić" bit će odigran u petak i subotu u dvorani I Kulturno-sportskog centra Skenderija u Sarajevu. Na turniru će, osim organizatora KK Bosna, učestvovati i ekipe Cibone, Igokee i austrijskog Gmundena.

U povodu održavanja turnira upriličena je konferencija za medije na kojoj su obznanjeni detalji vezani za organizaciju i raspored turnira.

Direktor KK Bosna Admir Bukva u svom je izlaganju naveo kako je u posljednje dvije-tri godine bilo određenih problema i poteškoća u vezi sa organizacijom turnira, ali je ovoga puta napravljen određeni iskorak u organizacijskom smislu, a na turnir su dovedene zvučne ekipe te je zadržan njegov međunarodni karakter.

"Živimo u takvom vremenu kada se malo pažnje posvećuje uspješnim i značajnim ljudima. Mirza je ostavio dubok trag kao sportista, ali i čovjek, kako u BiH, tako i u svijetu, te je puno dao za bh., ali i svjetsku košarku. Ovaj turnir, koji se organizuje u znak sjećanja na njega, tradicionalno ima podršku određenih institucija, dok drugi čak ne nalaze za shodno ni da nam odgovore na upit da li će doći kao posjetioci, a kamoli da podrže turnir", rekao je Bukva.

Polaganje cvijeća na Mirzin grob

On je istakao kako je za sutra u 12 sati planirana posjeta delegacija timova učesnika groblju Bare i polaganje cvijeća na grob Mirze Delibašića.

"Prvi polufinalni susret odigrat će Cibona i Igokea od 16:30 sati, nakon čega će, uoči drugog polufinalnog susreta, između Bosne i Gmundena, koji počinje u 19 sati, turnir svečano otvoriti ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić. U subotu su na rasporedu utakmica za treće mjesto, koja počinje u 17 sati, te finalna utakmica od 19:30, koju će direktno prenositi TVSA. Nismo željeli razdvajati ekipe po ostvarenom plasmanu, te će sve ekipe učesnice na poklon u znak sjećanja na učešće na turniru dobiti prigodnu statuu, koju je uradio akademski kipar Admir Halilović", naveo je Bukva.

U ime porodice Delibašić novinarima se obratio Kinđetov sin Danko Delibašić, koji je istakao da je njegovog oca ipak teško zaboraviti, ma koliko se neki trudili da on bude zaboravljen. "Drago mi je da će na turniru igrati zvučne ekipe, nadam se da će što više ljudi doći i uživati u dobroj košarci te iskoristiti priliku da se prisjete moga oca. Ipak je riječ o najtrofejnijem košarkašu u Evropi svih vremena i najboljem sportisti BiH svih vremena", kazao je Danko.

Sportski direktor KK Bosna Goran Terzić je naglasio kako će u klubu učiniti sve da naredni, jubilarni deseti turnir u znak sjećanja na Kinđeta bude na još višem organizacijskom nivou i sa još zvučnijim košarkaškim imenima.

Dobra provjera za mlade igrače Bosne

Trener Bosne Dragoljub Vidačić je istakao kako će turnir vrlo dobro poslužiti njegovom mladom timu da igra sa protivnicima koji su u ovom trenutku igrački na znatno višem nivou od KK Bosna.

"Budući da imamo limitiran budžet morali smo se odlučiti na rezanje troškova, zbog čega je data prilika mladim i igračima iz juniorskog pogona da iskoriste šansu i ostvare svoju ulogu u KK Bosna. Jedan mali odgovor na pitanje jesmo li dobro postupili dat će ovaj turnir, a potpun odgovor imat ćemo po završetku sezone, koja će najvjerovatnije biti na nivou prethodne. Turnir će nam dobro poslužiti kao provjera za igrače kojima raspolažemo", rekao je Vidačić.

On je dodao kako se nada da će njegovi košarkaši biti konkurentni barem u prvoj utakmici protiv Gmundena.