Za 100 miliona dolara
0

Stoudamire iz Phoenixa u New York Knickse

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon višesatnih pregovora uprava NBA kluba New York Knicksa dogovorila je petogodišnju saradnju vrijednu oko 100 miliona dolara s Amar'eom Stoudamireom, sada već bivšim krilnim košarkašem Phoenixa.

Potvrdio je to Stoudamireov agent Happy Walters u razgovoru za Yahoo!Sports, a ugovor ne može službeno biti potpisan do četvrtka, kada će uprava NBA lige i službeno odrediti visinu salary capa.

Stoudamire je tako postao prvi od zvučnih slobodnih agenata NBA lige u ljetnom periodu koji je izabrao novu sredinu, a u New Yorku se nadaju da će mu uspjeti priključiti još jednu veliku zvijezdu, LeBrona Jamesa, Dwyanea Wadea ili Chrisa Bosha, s kojima su pregovarali prošle sedmice.

"Osjećam se sjajno, poput pionira koji pokazuje svoju sposobnost vođe. Osjećam se potpuno ugodno, potpuno samouvjereno da će moje sposobnosti vođe odvesti tim do nečeg sjajnog u nadolazećoj sezoni. Knicksi su se opet vratili", kazao je 27-godišnji Stoudamire ispred Madison Square Gardena, noseći plavu kapu New York Knicksa.

Komentirao je i sjajni 208 centimetara visoki eksplozivni košarkaš i potencijalni dolazak “Kralja Jamesa” u Knickse.

"Igrati s LeBronom bilo bi sjajno. Ali opet, nisam siguran kakvi su njegovi planovi i čemu naginje. Ako naginje ka New Yorku, onda bi to bilo sjajno za nas."

Stoudamirea su kao devetog picka prve runde drafta 2002. godine izabrali Sunsi i svih osam sezona svoje karijere dosad proveo je u Phoenixu. Ukupno je na prosjeku od 21.4 koša, 8.9 skokova i 1.4 blokade u regularnom dijelu sezone.

Dolaskom u New York Stoudamire se ponovo ujedinio s Mikeom D'Antonijem, trenerom s kojim je sarađivao u Phoenixu između 2003. i 2008. godine. Pod njim je u svakoj sezoni ostvarivao prosjek od najmanje 20 koševa po utakmici.