Košarka
0

Spursi izbacili Lakerse iz playoffa!

Klix.ba
Možda i MVP playoffa?
Možda i MVP playoffa?
Po prvi put nakon tri godine dominacije, ekipa iz Los Angelesa će morati nekom drugom prepustiti tron, jer ih je u polufinalu Zapada zaustavila ekipa San Antonija predvođena MVP-em Timom Duncanom.

U šestom susretu između ova dva giganta Spursi su jednostavno razbili aktuelne prvake Lakerse rezultatom 110:82, te ukupnim rezultatom od 4-2 izborili konferencijsko finale u kojem čekaju pobjednika iz serije Sacramento-Dallas.

Junak utakmice je bio najkorisniji igrač lige Tim Duncan sa čak 37 poena i 16 skokova, dok je sjajno igrao i Tony Parker koji je dao 27 poena. Manu Ginobili je također dao dvoznamenkasti broj poena, i to 10.

Lakerse su kao i obično predvodili Shaquille O'Neal sa 31 košem i 10 skokova, te Kobe Bryant sa 20 uz 6 asistencija, ali ovaj put njihov učinak nije bio dovoljan za pobjedu.

Kobe Bryant je napustio teren u suzama nakon što je njihova trogodišnja dominacija došla do kraja. "Mrzim ovaj osjećaj, ne želim da ga ikad više osjetim", rekao je Bryant nakon utakmice.

"Ovaj put idemo do kraja. Bilo bi glupo izbaciti Lakerse, a ostati bez titule", izjavio je Duncan.

U drugom sinoćnjom duelu, prošlogodišnji finalisti Zapada Sacramento Kingsi su izbjegli eliminaciju, pobjedivši bez svoje zvijezde Chrisa Webbera ekipu Dallas Mavericksa rezultatom 115:109, te će se tako odluka o drugom finalistu odlučiti tek u sedmoj utakmici koja će se odigrati u Dallasu. Ovaj put su Kingsi odigrali sjajnu timsku košarku, te je čak četvorica igrača dala 20 ili više poena - Peđa Stojaković (24 uz 10 skokova), Bobby Jackson (21), Vlade Divac (21), te Doug Christie (20, 9 skokova i 6 asistencija), dok je Jimmy Jackson sa klupe dodao 16 poena i 12 skokova.

"Večeras jednostavno nismo imali šanse. Sacramento je jednostavno imao previše raspoloženih igrača", izjavio je nakon utakmice trener Mavericksa Don Nelson. Prvi strijelac za Dallas bio je Nick Van Exel sa 35 postignutih poena, dok je Dirk Nowitzki dodao 21 koš uz 12 skokova.

ZAPAD LA Lakers (2) - (4) San Antonio 82:110

Sacramento (3) - (3) Dallas 115:109

NBA