Košarka
451

Spremni, odmorni i željni igre: Počele pripreme košarkaša BiH za Eurobasket

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine jutros je počela prvi dio priprema za nastup u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. godine.

Prvi trening bh. košarkaši su odradili u SKPC Mejdan u Tuzli, a u ovom gradu ostaju do početka augusta kada se sele u Celje gdje je planirana prijateljska utakmica sa Slovenijom.

"Prvi dio priprema iskoristit ćemo za upoznavanje, odnosno da vidimo ko šta od igrača može postići. Svi momci su optimalno spremni, što me posebno raduje. Prvi turnir ćemo posvetiti tome, kasnije ćemo smanjivati spisak i vidjet ćemo ko će se nametnuti. Svi imaju šansu da pokažu šta mogu", kazao je za Klix.ba selektor košarkaške reprezentacije BiH Damir Mulaomerović.

Kao što smo već i pisali, prvom ciklusu priprema u Tuzli neće prisustvovati NBA igrači Mirza Teletović i Jusuf Nurkić, a njihovo priključivanje ekipi najavljeno je za početak augusta, odnosno u nastavku priprema u Svetom Martinu na Muri.

Nemanja Gordić i Edin Atić kasnit će na pripreme u Tuzli, dok Alexa Renfroa selektor Mulaomerović očekuje 1. augusta. Od priprema u Tuzli u posljednji trenutak odustao je Kenan Karahodžić, što je posebno iznenadilo selektora naše reprezentacije.

"Na momcima koji su došli u Tuzlu vidio sam da su spremni, odmorni, željni treninga, utakmica i svega onoga što reprezentacija nosi. U narednom periodu pokušat ćemo se pripremiti na najbolji mogući način i odigrati što najbolje budemo mogli. S te strane ja sam optimista i u svakom slučaju ovi momci zaslužuju, samim tim što su ovdje, jedan respekt. Napravit ćemo jednu atmosferu u kojoj ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo", dodao je selektor košarkaške reprezentacije BiH.

Bh. reprezentativci na pripremama u Tuzli ostaju do početka augusta, nakon čega odlaze u Sloveniju gdje će odigrati turnir na kojem će nastupiti domaća selekcija te Belgija i Portugal. Nakon Slovenije, očekuje ih turnir u Skoplju skupa sa selekcijama Crne Gore, Makedonije i Belgije.

Prema rasporedu, povratak u Tuzlu planiran je za 20. august, a u ovom gradu ostaju do kraja kvalifikacijskog perioda.

Reprezentacija BiH u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo, koje će 2017. godine biti održano u Rumuniji, Finskoj, Turskoj i Izraelu igrat će protiv selekcija Rusije i Švedske.

Prvi meč kvalifikacija košarkaška reprezentacija BiH igrat će 31. augusta u Rusiji, a 3. septembra dočekuje selekciju Švedske. Sedam dana kasnije ponovo će igrati domaći meč protiv Rusa, a gostujući susret u Švedskoj je najavljen za 14. septembar.