Košarka
4

Sparsi bez pritiska dočekuju Široki, žele pobjedu i iznenađenje u finalu Kupa BiH

Piše: D. B.
U prostorijama OKK Spars danas je održana konferencija za medije povodom završnice Kupa BiH za košarkaše, čiji je domaćin OKK Spars, a utakmice se igraju u Skenderiji. Na konferenciji za medije su o svojim očekivanjima govorili trener Sparsa Marko Trbić te košarkaš Aleksej Nikolić.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Sparsi su na početku sezone kao cilj postavili plasman u završnicu Kupa BiH, a sada su na pragu ulaska u finale.

"Ove sezone smo imali za cilj plasman u završnicu Kupa BiH i uspjeli smo u tome. Trenutno samo razmišljamo o polufinalu protiv Širokog. Iako smo ih pobijedili dva puta, svjesni smo da to nije tim koji ćemo lako savladati. Pozicija na tabeli i igre koje pruža ekipa ne daju pravu sliku o kvalitetu Širokobriježana. Oni u svakom trenutku mogu odigrati sjajno, tako da s oprezom dočekujemo utakmicu", izjavio je Trbić.

Ukoliko bi eliminisali Široki Brijeg, Sparsi vjeruju da imaju šanse i u finalu protiv favorizirane Igokee.

"Igokea je izraziti favorit, bez obzira na to s kim bude igrala. To je odlično posložena ekipa, najkvalitetniji tim u BiH. Međutim, Kup BiH je specifično takmičenje u kojem odlučuje jedna utakmica tako da, ukoliko se plasiramo u finale možda možemo pobijediti i u finalu. Dat ćemo maksimum, a za šta će to biti dovoljno, vidjet ćemo", dodao je trener OKK Spars.

Aleksej Nikolić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Aleksej Nikolić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Prisutnim novinarima se obratio i košarkaš Sparsa Aleksej Nikolić, koji je kao prednost svoje ekipe istakao domaći teren.

"Prije početka sezone nam je cilj bio plasman u završnicu Kupa BiH i sada samo razmišljamo o sutrašnjem duelu sa Širokim. Pripremamo se što bolje možemo i svakako nam je cilj da pobijedimo. Međutim, pritiska nema. Dat ćemo sve od sebe i na kraju vidjeti šta će nam to donijeti. Prednost nam je što igramo u Sarajevu, želimo u finale, a onda se nadamo i iznenađenju", kazao je Nikolić.

Nastup košarkaša Sparsa Đoke Šalića je upitan, dok bi ostali trebali biti spremni za utakmicu.

"Dobra vijest za nas je to što je Aleksej trenirao, pa očekujemo da igra. Šalić ne trenira od utakmice u Kaknju koju je odigrao dobro, ali je zadobio manju povredu, tako da ne znam da li će nastupiti. Nedim Buza je imao virozu i trebao bi biti spreman. Vjerujem da ćemo nastupiti u najjačem sastavu", otkrio je Trbić.

Koliko brzo Sparsi napreduju najbolje se vidi po rezultatima.

"Naše iskustvo se vidi po omjeru pobjeda i poraza u odnosu na prošlu sezonu. Prošla sezona nam je pokazala gdje smo, a ove sezone smo napredovali i lakše nam je igrati. Imamo više samopouzdanja, opušteniji smo i to nam donosi pobjede. No, bitno je da ne stanemo, da jedni od drugih tražimo više na treninzima i utakmicama. Želimo sezonu završiti na najbolji mogući način", jasan je bio Aleksić.

Marko Trbić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Marko Trbić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Trbić je također zadovoljan brzim napretkom Sparsa.

"Godi nam to što igramo završnicu Kupa, svrstavaju nas u favorite za finale i mi zaista imamo te ambicije. Da mi je neko rekao prije četiri godine da ćemo igrati završnicu, rekao bih nije moguće, ali sada je to realno. Idemo prilično brzo", završio je Trbić.

Završnica Kupa BiH se igra u petak i subotu.

Prva polufinalna utakmica između HKK Zrinjski i KK Igokea se igra u petak od 17 sati u dvorani D1 Centra Skenderija. Istog dana i u istoj dvorani će u drugom polufinalu snage odmjeriti OKK Spars i HKK Široki.

Finalna utakmica je na rasporedu u subotu od 17 sati također u dvorani D1 Centra Skenderija.