Eurobasket
0

Španija uvjerljiva, Srbija slomila Izrael

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U prve dvije utakmice trećeg kola Evropskog košarkaškog prvenstva Španija i Srbija opravdale su ulogu favorita uvjerljivim pobjedama protiv Velike Britanije odnosno Izraela.

U grupi A Španija je, kao najveći favorit turnira, bez većih problema svladala oslabljenu reprezentaciju Velike Britanije za koju nije u mogućnosti nastupati NBA igrač Ben Gordon iz Detroit Pistonsa. Prve dvije četvrtine završile su identičnim rezultatom (19-16), pa se na odmora otišlo sa prednošću Španaca od šest koševa razlike.

U trećoj četvrtini Španci su ubacili u brzinu više, te su podigli svoju razliku i do 15 uoči ulaska u posljednju dionicu utakmice. "Furija" je oštro krenula i u četvrtoj četvrtini pa se razlika u jednom trenutku popela i do 24 razlike, ali su onda, kako se utakmica bližila kraju, dopustili Britancima da ublaže poraz do prihvatljivih 17 razlike (86-69). Špance su predvodila braća Gasol, a uspješniji je bio stariji brat Pau, koji je ubacio 21 poen, a Marc je dodao 18. Kod Velike Britanije prvo ime bio je Luol Deng koji je ubacio skromnih 17 poena uz šut 4/12. Španija predvodi grpuu A s maksimalne tri pobjede, a njoj će se večeras pridružiti pobjednik susreta između Turske i Litvanije koji također dosada imaju stopostotni učinak.

U grupi B Srbija je tek u posljednjoj četvrtini preokrenula susret protiv neugodnih Izraelaca koji su bili nadomak prve pobjede na Eurobasketu. Izraelci su prve dvije četvrtine dobili sa po tri razlike pa se na odmor otišlo sa rezultatom 41-35. Treća dionica završila je bez pobjednika (23-23), pa su u posljednju četvrtinu Izraelci ušli sa šest koševa prednosti. Međutim, tada Srbija podiže razinu svoje igre, postiže 31 koš u četvrtini, za razliku od Izraela koji je ubacio tek 16, i slavi na kraju s na prvi pogled uvjerljivih 89-80. Najefikasniji kod Srbije bio je Duško Savanović koji je ubacio 24 poena, dok je kod Izraelaca Yotam Halperin zabio 18. Srbija je ovom pobjedom izbila na vrh grupe B s maksimalne tri pobjede iz tri susreta. Baš kao i u grupi A, njoj će se večeras pridružiti jedna od reprezentacija na vrhu skupine, a to će biti pobjednik dvoboja Francuske i Njemačke.

Eurobasket, 3. kolo:

Grupa A

Španjolska – Velika Britanija 86-69 Turska – Litvanija kasnije

Portugal – Poljska kasnije

Redoslijed: 1. Španija 3-0, 2. Turska 2-0 (-1) 3. Litvanija 2-0 (-1), 4. Portugal 0-2 (-1), 5. Velika Britanija 0-3, 6. Poljska 0-2 (-1)

Grupa B

Srbija – Izrael 89-80 Francuska - Njemačka kasnije Latvija – Italija kasnije

Redoslijed: 1. Srbija 3-0, 2. Francuska 2-0 (-1) 3. Njemačka 2-0 (-1), 4. Latvija 0-2 (-1), 5. Izrael 0-3, 6. Italija 0-2 (-1)