Eurobasket
0

Španija s lakoćom do novog finala

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kako se Evropsko prvenstvo bliži kraju, španski košarkaši igraju sve bolje i opravdavaju status prvog favorita koji im je dodijeljen prije takmičenja u Poljskoj.

U polufinalu su se Španci s lakoćom obračunali s Grcima, nanijevši im  još jedan bolan poraz nakon što su ih prije tri godine u finalu Svjetskog prvenstva u Japanu deklasirali sa 70-47. U subotu je Grčkoj prijetio još uvjerljiviji poraz, ali na kraju su ga uspjeli malo ublažiti i dovesti na “samo” minus18 (82-64).

Grci su se koliko-toliko držali samo u prvoj četvrtini. Nešto su bolje otvorili utakmicu, ali nakon španske serije 8-0 utakmica je polako, ali sigurno krenula u drugom smjeru. Prvi su dio Španci zaključili u svoju korist s 26-21, no već je u drugoj četvrtini njihova prednost u jednom trenutku narasla do plus 13 (39-26).

“Furija” je na poluvrijeme ipak otišla s nešto manjim vodstvom (49-40), a onda je Pau Gasol nakon odmora krenuo sa šest uzastopnih poena i bio je to početak konačnog kraja za momčad Jonasa Kazlauskasa.

Španiju, koja je ušla u četvrto uzastopno finale velikih takmičenja (SP u Japanu, EP u Španjolskoj, OI u Pekingu), predvodili su Pau Gasol s 18 poena i šest skokova te Rudy Fernandez koji je dodao 14 koševa. Kod poražene ekipe bolji je od ostalih bio Bourousis s 11 poena i sedam skokova.

Eurobasket, polufinale:

Španija – Grčka 82-64 Srbija – Slovenija (kasnije)