Košarka
583

Selektor Josip Pandža za Klix.ba: Jedinstvo u ekipi je naša najveća snaga

Piše: J. Hadžiahmetović
Josip Pandža
Josip Pandža
Selektor kadetske košarkaške reprezentacije BiH Josip Pandža zajedno sa svojim izabranicima ušao je u histroiju bh. košarke kao trener koji je u našu zemlju donio prvo košarkaško zlato, ono sa Olimpijade mladih (EYOF). Osigurao je i srebreno na Eurobasketu, a večeras će imati priliku da osvoji i drugo zlato.

Kad se mlad i ambiciozan trener susretne sa talentiranim i borbenim igračima rezultat ne smije izostati. To je bio slučaj sa 28-godišnjim trenerom KK Kakanj koji na raspolaganju ima jedinstvenu generaciju koja će za nekoliko godina igrati veliku ulogu u evropskoj seniorskoj košarci.

Sinoćnjom pobjedom protiv košarkaške velesile Španije, Pandža je pokazao da se rad itekako isplati.

"Bila je to čudna utakmica, a nakon toga i čudne emocije. Košarka je kroz jednu dječju utakmicu pokazala koliko je zanimljiv sport", kaže Pandža za Klix.ba.

Samopouzdanje, karakter i vjera u sebe

Kako kaže, dobrom odbranom su uspjeli "ukrotiti" španske Šutere, prvenstveno Miguela Gonzalesa, ponajboljeg španskog igrača. Imali smo problem sa Sergijom Martinezom kojeg smo poslije bolje branili. U napadu smo se patili što je zasluga Španije koja je igrala vrhunsku odbranu. Tri puta smo padali, tri puta smo se vraćali i na kraju zaslužno pobijedili. Jedinstvo je naša najveća snaga", dodaje naš sagovornik.

"Djeca imaju toliko samopouzdanja, karaktera, vjere u sebe i nikad nisu gubili nadu i kad je izgledalo da je sve izgubljeno. U nekim momentima smo imali i dosta sreće, valjda smo je i zaslužili. Osjećaj je neopisiv".

Sani Čampara je u sinoćnjem susretu postizao presudne poene nakon kojih se BiH vraćala u susret. Pandža kaže da ne voli isticati nikoga jer je, dodaje, tim najbolji pojedinac.

"Stajali smo iza Sanija u nekim utakmicama u kojima je promašivao neke lopte. Ima veliko samopouzdanje, karakter i veliku kvalitetu za ove godine. To je sinoć pokazao i vratio nas u utakmicu. Sinoć je to bio on, danas neko drugi, a sutra neko treći. To je bogatstvo ovog tima gdje svi momci zaslužuju pažnju. Najvažnije je što oni imaju vrhunske međuljudske odnose i to nam se vratilo kroz nekoliko tih sretnih trenutaka koji su nam omogućili da ostanemo u utakmici i na kraju da slavimo", dodaje Pandža.

Nakon utakmice euforija je bila nevjerovatna u bh. selekciji.

"Miješali su se svakakvi osjećaji. Slavili smo uz suze jer smo pobijedili velikog protivnika i napravili veliki rezultat. Nakon slavlja rekao sam im da se odmore i da se dobro naspravaju. Danas nas čeka veliki protivnik, puna dvorana...", kaže naš sagovornik.

Javnost od Litvanaca traži zlatnu medalju

Među reprezentativcima je devet igrača iz bh. Lige mladih kojih će večeras po prvi put istrčati pred pune tribine.

"Oni su do sada igrali u praznim salama ili salama osnovnih i srednjih škola. Niko nije imao priliku da igra pred punom dvoranom što nas večeras čeka. To će biti vrhunsko iskustvo. Meni je drago da igramo protiv njih, to su pravi košarkaški fanatici. Drago mi je što će djeca igrati pred punim tribinama i što će nam svima to ostati u sjećanju. Ako budemo znali izbaciti taj pritisak, mi i večeras imamo šansu", poručuje Pandža.

U Litvanci su kao domaćin pod velikim pritiskom jer tamošnja javnost traži zlatno odličje.

"Njihova javnost kad čuje da igraju protiv BiH ne zvuči im baš da bi mogli da izgube. Da igraju protiv Španije imali bi rezervu. Javnost je ovdje takva da njihovi košarkaši moraju osvojiti zlatnu medalju. Oni su prvi favorit prvenstva i mi ćemo igrati rasterećeno. Ne možemo puno izgubiti, a možemo mnogo dobiti. Košarka je nepredvidiva i teško je ocijeniti šta se može desiti". kaže Pandža na kraju razgovora.

BiH protiv Litvanije igra večeras u 20:15 sati.