Košarka
0

Sani Bečirović zatvorio vrata slovenske reprezentacije

Totalsport
Sani Bečirović, 30-godišnji košarkaš talijanskog Benettona i sada već bivši slovenski reprezentativac, najavio je kako je za njega priča u dresu nacionalne selekcije završena.

Nakon odluke Košarkaškog saveza Slovenije da će Božo Maljković ostati na kormilu reprezentacije i na Evropskom prvenstvu 2013. godine, koje se igra upravo u Sloveniji, Bečirović je, piše SiOL, za Šport TV potvrdio kako će na tom prvenstvu biti samo gledatelj.

Ukoliko ne promijeni svoje stajalište, Bistričaninu će ostati trenutni podaci u biografiji o 52 odigrane utakmice za slovensku reprezentaciju i 1.056 koševa. U obje kategorije je među 10 najboljih svih vremena.

Bečirović je zadnje utakmice za reprezentaciju odigrao na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Turskoj. Maljković ga nije zvao na Eurobasket u Litvaniji, uz objašnjenje "kako nije potpuno zdrav". Bečirovića je takva konstrukcija naljutila, pogotovo zbog činjenice da ga Maljković nije lično kontaktirao.

Na sve se još nadovezala i "slastičarska afera". Bivši selektor Slovenije Memi Bečirović, Sanijev otac, kritikovao je Maljkovića zbog sedmog mjesta i slabih igara Slovenije na Evropskom prvenstvu. Maljković je držao da je u pozadini tih kritika Mamija Bečirovića činjenica kako njegov sin nije dobio poziv, pa je replicirao:

"Gospodin je vrlo dobar slastičar, ali ne i košarkaški trener".