Košarka
0

San Antonio u velikom finalu

Klix.ba
Kerr u zagrljaju sa Danny Ferryem
Kerr u zagrljaju sa Danny Ferryem
Steve Kerr je sa svoje četiri trice, koje su ujedno bile i njegovi jedini koševi na utakmici, donio odluku o drugom finalistu NBA lige.

Novi prvaci Zapadne konferencije su igrači San Antonio Spursa. Utakmica koja je donijela mnogo uzbuđenja odlučena je u posljednjoj, četvrtoj četvrtini. Igrač odluke? Steve Kerr koji je svojim ključnim poenima preokrenuo utakmicu. Ovaj proslavljeni 37-godišnji veteran, bivši igrač Chicago Bullsa, u postsezoni je na parketu proveo samo 13 minuta, a njegov ulaz u igru mnogi su protumačili kao očajan potez vodstva Spursa.

No, odluka se pokazala više nego djelotvornom kada se obrana Dallasa počela lomiti oko Tima Duncana čime se otvorio prostor za preciznim šutem Steva Kerra kojeg nije uspio spriječiti niti hitri Steve Nash.

"Ovo je svakako jedna od najvećih utakmica moje karijere. Ja ipak imam 37 godina i pitanje je hoću li ovako nešto moći ponoviti. Cijelu godinu sam razmišljao na pravi način - nije važno koliko dajem i koliko igram, nešto dobroga se mora dogoditi. Ispalo je da sam odlučio pobjednika u šestoj utakmici finala Zapada", izjavio je prezadovoljni Kerr koji je dobio priliku za nastup tek nakon što je Tony Parker obolio od stomačnog virusa, dok je Speedya Claxtona iz igre udaljila ne-efikasnost. Vodeći strijelac za Spurse bio je Stephen Jackson s 24 koša, dok je na drugom mjestu po broju ubačaja bio Tim Duncan s 18 pogodaka uz koje je dodao i 11 skokova. Kod poraženog Dallasa prvi strijelac bio je Nick Van Exel sa 19 koševa. Finale NBA lige između prvaka zapada San Antonio Spursa i prvaka istoka New Jersey Netsa na rasporedu je u srijedu navečer, a nama preostaje da vidimo hoće li pobjedonosni pogotci Stevea Kerra donijeti i veću minutažu ovom proslavljenom NBA veteranu.

ZAPAD Dallas (2) - (4) San Antonio 78:90

NBA