OI, košarka
32

SAD pregazio Nigeriju sa 29 trica i +83

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država pregazili su reprezentaciju Nigerije u utakmici 3. kola grupe A olimpijskog turnira u Londonu.

Iako Nigerija nije nikakvo mjerilo snage "Dream Teama", ono što su igrači trenera Michaela Krzyzewskog prikazali večeras bilo je za svaku pohvalu i divljenje. Slavili su u konačnici Amerikanci s ogromnih 83 razlike, 156-73.

Prije svega treba istaknuti šut za tri poena. Amerikanci su ubacili čak 29 trica na susretu, a u tome je prednjačio Carmelo Anthony koji je dao 10. Šut za dva poena bio je gotovo savršen. Uspješno su unutar linije tri poena igrači SAD-a pogađali 30 puta od mogućih 37!

Kada govorimo o strijelcima, recimo da je nakon Chandlera, LeBron James bio najlošiji sa svega šest koševa. Svi ostali ubacili su minimalno sedam, a najviše je na kraju "utrpao" igrač New York Knicksa Anthony (37). Russell Westbrook dao je 21, Bryant 16, Love 15, a Durant 14 poena.

SAD je utakmicu otvorio s 13-0 i tu se već moglo naslutiti da bi Nigerija mogla gadno nastradati. Samo u prvih 10 minuta zvijezde NBA lige ubacili su 49 poena, a do kraja poluvremena 78.

Kada si svi očekivali da bi se kanonada nigerijskog koša mogla stišati u nastavku, SAD je neumorno nastavio trpati suparnikov koš. Utakmica se do kraja pretvorila u pravu egzibiciju u kojoj su centri asistirali playmakerima na zakucavanje, a da ne govorimo da su svi osim Chandlera i Davisa pokušali barem jednom šutnuti za tricu. Uostalom, svima je ušao barem jedan pokušaj za tri poena, osim Jamesu koji je promašio svoj jedan jedini na početku susreta.

Za kraj spomenimo ipak i Nigerijce, tačnije Ikea Diogua. Bivši igrač NBA lige, a danas član portorikanskog kluba, ubacio je 27 koševa i uhvatio sedam lopti pod obručima.

U petak će Amerikanci odmarati, pa će nakon laganih treninga (Tunis i Nigerija) u subotu zaigrati protiv Litvanaca. U posljednjem kolu grupe (6. august) očekuje nas veliki derbi između Argentine i sjajnog "Dream Teama".

OI, košarka (M), 3. kolo, grupa A:

Francuska - Litvanija 82-74 Argentina - Tunis 92-69 SAD - Nigerija 156-73

Redoslijed: 1. SAD 6, 2. Francuska 5, 3. Argentina 5, 4. Litvanija 4, 5. Nigerija 4, 6. Tunis 3.

Grupa B:

Australija - Kina 81-61 Rusija - Brazil 75-74 Španija - Velika Britanija 79-78

Redoslijed: 1. Rusija 6, 2. Španija 6, 3. Brazil 5, 4. Australija 4, 5. Kina 3, 6. V. Britanija 3.