Košarka
5

Rusija, Srbija, Slovenija i Grčka uz FIBA-u, Litvanci izbacili Lietuvos Rytas iz lige

Piše: E. B.
Širom Evrope nacionalni košarkaški savezi objavljuju odluke o ultimatumu koje im je FIBA Evrope postavila, a većina odgovora je pozitivna, odnosno s ciljem da im reprezentacije nastupe na Olimpijskim igrama ove i Eurobasketu 2017. godine.

Košarkaški savez Litvanije je povukao najdrastičniji potez - odlučio je da izbaci Lietuvos Rytas iz lige.

Lietuvos Rytas je jedini klub koji je potpisao sporazum sa kompanijom ECA i koji se obavezao da će iduće sezone igrati Eurocup.

"Litvanska zora" ima svoju rezervnu varijantu, baš kao i naša Igokea - igrat će regionalnu ligu. Rytas će igrati VTB, a Igokea ABA ligu.

Predsjednik KS Slovenije Matej Erjavec je u pismu koje je poslao FIBA-i poručio da stoji uz FIBA Evropu, ali da KS Slovenije ne može da kazni svoje ekipe zbog toga što one kao članovi ABA lige imaju dogovor sa ECA-om i da se tamo trebaju rješavati problemi.

Podsjetimo, sportski direktor Igokee Pavle Ćorović je u jučerašnjoj izjavi za Klix.ba upravo istakao tu činjenicu - ABA i FIBA moraju razgovarati, a ne nacionalni savezi.

Andrej Kirilenko, predsjednik Košarkaškog saveza Rusije je jasno poručio da će izbaciti sve klubove iz lige koji budu zaigrali Eurokup.

Košarkaški savez Srbije je također donio odluku da iz svog članstva suspenduje klubove koji uzmu učešće u Eurokupu ili potpišu ugovor ili sporazum sa ECA-om.

Grčki savez je dao poprilično konfuznu zvaničnu izjavu. Oni su naveli da "neće podržati nijedan oblik saradnje sa Euroligom i kompanijom ECA".

FIBA Evrope je već "pustila" Olympiacos i Panathinaikos da igraju Euroligu, no sudeći po ovoj izjavi Grci su spremni i njih suspendovati.

Podsjetimo, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Španija, Grčka, Italija, Izrael, Turska, Litvanija, Rusija i Poljska su zemlje koje su na "crnoj" listi FIBA-e.