Košarka
0

Rođeni Makedonac kupuje Detroit Pistonse

Totalsport
Michael Ilitch (Foto: AP)
Michael Ilitch (Foto: AP)
Michael Ilitch (81), rođen u Bitoli kao Michael Ilievski, vlasnik hokejaškog kluba Detroit Red Wings i bejzbolskog Detroit Tigers, proširit će svoje sportsko carstvo i na košarku.

Ilitch će postati novi vlasnik NBA kluba iz Detroita, Pistonsa, javlja Associated Press pozivajući se na neimenovani izvor involviran u proces prodaje kluba.

"Čim ih se primi, odmah će ih pozlatiti", uvjeren je bio Mike Babcock, trener Red Wingsa, još u augustu kada je Ilitch obznanio svoju namjeru da kupi Pistonse.

"Teško da ćete pronaći boljeg vlasnika. On zapošljava ljude, dopušta im da rade svoj posao i nije ga strah potrošiti novac", istovremeno je rekao menadžer Tigersa Jim Leyland.

Dave Bing, gradonačelnik Detroita i sam nekad, i to vrlo dobar, košarkaš Pistonsa, dodao je:

"Još ništa nije finalizirano, no optimisti smo".

Ilitch je kupnju Pistonsa najavio s namjerom da klub zadrži u gradu. Kupi li ga bit će jedini aktuelni vlasnik klubova u tri od četiri sjevernoamerička najveća sporta (NHL, NBA, NFL, MLB). Svojevremeno je Ted Turner posjedovao Atlanta Bravese, Hawkse i Thrasherse.

Kupivši Red Wingse 1982. godine za osam miliona američkih dolara Ilitch je klub na marginama NHL lige (zvali su ga tada "Dead" (Mrtvi, op.a.) Wings) podigao do četiri naslova (Stanley Cup) i 19 uzastopnih pojavljivanja u doigravanjima. Tigerse je kupio deset godina nakon Red Wingsa za otprilike 85 miliona dolara. Uslijedili su, očekivano, uspjesi u American League...