Košarka
29

Rekordan broj poena: Zapad savladao Istok u sjajnoj All Star utakmici, oproštaj Bryanta

Piše: D. B.
Sinoć je u Torontu odigrana All Star utakmica, a Zapad je slavio protiv Istoka rezultatom 196:173.

U izuzetno zanimljivoj utakmici oboren je rekord koji se odnosi na broj postignutih poena. Ekipe su zajedno postigle 369 poena, dok je stari rekord iznosio 321 poen. Treba reći da su oba tima oborila prethodni timski rekord od 163 poena.

Ovaj zaista sjajan All-Star meč će biti upisan u historiju jer je legendarni američki košarkaš Kobe Bryant odigrao svoj 15. i ujedno posljednji u karijeri. Kobe je ranije najavio da namjerava odigrati 10 minuta, ali je na parketu proveo 26 minuta te postigao 10 poena. Upisao je sedam asistencija, šest skokova i jednu ukradenu loptu. Upravo zbog te ukradene lopte se našao ispred legendarnog Michaela Jordana po broju ukradenih lopti svih vremena u All Star utakmicama.

Najviše poena postigao je Paul George, ukupno 41, a postavio je novi rekord u All Star meču po broju trojki, ubacio je ukupno devet. Oborio je rekord Carmela Anthonyja koji je 2014. godine postigao osam. MVP je Russell Westbrook, koji je završio utakmicu s 31 poenom, osam skokova, pet asistencija i pet ukradenih lopti.

Devet igrača Zapada ima double-double učinak. Stephen Currry je postigao 26, Anthony Davis 24, a James Harden i Kevin Durant po 23 poena.

Chris Paul je upisao 16 asistencija, čime je zauzeo četvrto mjesto. Apsolutni rekorder je Magic Johnson sa 22 asistencije.

Što se tiče Istoka, John Wall je postigao 22 poena, a još sedam igrača ima double-double učinak. Svaki igrač koji je sinoć zaigrao upisao je poene. LeBron James je ubacio 13 i prestigao Bryanta na listi za najboljeg strijelca All Stara u historiji.

Domaćini naredne All Star utakmice, koja se igra 2017. godine, bit će Charlotte Hornetsi.