Wall Street Journal o bh. košarkašu
0

Reggie Evans: Teletović će uskoro pokazati šta može

Klix.ba
Mirza Teletović
Mirza Teletović
Mirza Teletović će uskoro pokazati koliko vrijedi i koliko zna. Bar tako njegov klupski kolega i proslavljeni NBA košarkaš Reggie Evans misli.

Prilagođavanje na život u NBA ligi uvijek je teško, piše novinar Wall Street Journala Scott Cacciola, osvrćući se na dosadašnje nastupe kapitena bh. košarkaške reprezentacije, koji nije nastupio u posljednjoj utakmici protiv Orlando Magica koju su Broklyn Netsi dobili rezultatom 82:74.

"U razgovoru sa evropskim igračima i njihovim počecima u NBA ligi, rekli su mi da je to proces kroz koji igrač mora proći. Ovdje se ne radi samo o košarci. Morate se naviknuti na to. Trebat će mi vremena, ali ću uspjeti, uvjeren sam u to", kaže Teletović koji je proteklih šest sezona proveo u španskoj Caji Laboral.

Kada su ga ovog ljeta doveli iz španskog kluba, u njemu su vidjeli košarkaša koji će razvlačiti protivničke odbrane i odvraćati pažnju odbrambenih igrača od svojih saigrača.

Trener Avery Johnson kaže kako je sve ovo novo za njega i nada se kako će Mirza postati punopravni član rostera Brooklyn Netsa. Ali, sat polako otkucava. Trener je kazao kako se Teletović suočava sa rokom i želi da Mirza bude dio devetočlanog tima koji će Netse nositi kroz veoma napornu sezonu. Trenutno, piše WSJ, Teletović je "više vani nego unutra".

"Moramo mu pomoći da shvati brzinu NBA igre. Ali, u isto vrijeme, kad tim bude formiran, bit će druga priča", kazao je Johnson.

Teletović ima potencijal. Bio je prvi strijelac Eurolige sa prosjekom 21,7 koševa po utakmici i 43,1 posto šuta za tri poena. Ali, NBA nije Euroliga. Odbrambeni igrači su mnogo viši, brži i agresivniji. Igra je drugačija. Johnson je također kazao kako Teletović ima ružnu naviku da pogleda poziciju svojih nogu prije šutiranja za tri poena kako bi se uvjerio da nije nagazio liniju.

"Teletović ne smije postati jednodimenzionalan igrač kojeg će protivnički timovi znati zatvoriti kad bude na liniji za tri poena. Mirza ima nevjerovatne sposbonosti s obzirom na njegovu visinu", kazao je Johnson.

Na treninzima naš reprezentativac pokazuje veliki potencijal. U to se uvjerio i njegov klupksi kolega i proslavljeni NBA igrač Reggie Evans.

"Može postati veoma dobar. Kad je dobar onda je dobar i takvog sam ga vidio", kazao je Evans te dodao kako treba imati strpljenja, kao što je to bio slučaj sa Dirkom Nowitzkim i Andreom Bargnanijem, dva evropska igrača koji su postali zvijezde NBA lige.

"Nisu došli u ligu i postali vrhunski igrači odmah", kazao je Evans.

NBA