Košarka
191

Red Bull basket turnir: Boje BiH u Beogradu brani Damir Palata

Klix.ba
Finale takmičenja Red Bull King of the Rock bit će održano 17. septembra u Beogradu, a boje Bosne i Hercegovine na ovom turniru branit će Damir Palata iz Sarajeva. Prije polaska u Beograd, podršku našem predstavniku dao je Džanan Musa.

Svjetsko finale takmičenja Red Bull King of the Rock održat će se 17. septembra na terenima KK Crvena Zvezda na Malom Kalemegdanu u Beogradu. To će biti sedmo finale ovog najpoznatijeg 1-na-1 basket turnira, na kojem će boje Bosne i Hercegovine braniti Damir Palata (28) iz Sarajeva.

Red Bull King of the Rock igra se "jedan-na-jedan". Dvoboj traje pet minuta, a vrijeme za napad je ograničeno na 15 sekundi. Igrači šutiraju za dva i tri poena, a ono po čemu se ovo takmičenje izdvaja od ostalih jeste "duel igra" u kojoj je kontakt dozvoljen u mnogo većoj mjeri nego u klasičnoj košarci. To ne treba čuditi, jer se korijeni ovog sporta vežu za najpoznatiji zatvor na svijetu – Alcatraz, u kojem je održano i prvo finale ovog takmičenja.

Podršku našem predstavniku dao je Džanan Musa. Najbolji mladi košarkaš Evrope poželio je Damiru mnogo sreće na finalnom turniru u Beogradu i da u što boljem svjetlu predstavi našu zemlju. Damiru će sreća biti itekako potrebna, naročito u žrijebu, kako bi u prvom kolu izbjegao glavne favorite – prije svih Kavinca Dinlera iz Turske, koji će u Beogradu braniti titule osvojene u prethodne dvije godine. Kako Damir kaže, ukoliko ga žrijeb na startu "pomiluje", ko zna – možda i samo finale nije tako daleko.