Košarka
1

Razija Mujanović za Klix.ba: Titula s Jedinstvom Aida mi je najdraža u karijeri

Piše: D. Brkić
Prije 25 godina košarkašice tuzlanskog Jedinstva Aide su pokorile Stari kontinent. U finalu Kupa evropskih šampiona djevojke Mihajla Vukovića su u Firenci savladale italijanski Primigi, višestrukog prvaka Evrope, sa 74:70.
Raza Mujanović i Zorica Dragičević
Raza Mujanović i Zorica Dragičević
U "zlatnoj generaciji“ igrale su: Razija Mujanović, Mara Lakić, Stojanka Došić, Zorica Dragičević, Naida Hot, Smilja Rađenović, Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić...

Dvije i pol decenije kasnije Jedinstvo Aida faktički ne postoji, u Jedinstvu BHT ulogu direktora i prvog trenera ima Mara Lakić – Brčaninović, dok je najbolja sportašica BiH svih vremena Razija Mujanović daleko od kluba u kojem je počela svoju blistavu karijeru.

"Bili smo mlad i skroman tim koji je protiv sebe imao višestrukog prvaka Evrope. Već smo sa njima igrale u grupi, znale smo kakav je njihov kvalitet, a prije puta za Firencu nismo se unaprijed predavale. Na kraju smo pobijedile, postale prvakinje Evrope i to je za mene najdraža titula u karijeri, jer je bukvalno i prva“, kaže za Klix.ba Razija Mujanović.

O tim vremenima govori sa sjetom. Kaže kako su postojali kontakti sa pojedinim osobama bliskim Jedinstvu BHT, ali da se ona na kraju nije vratila u Tuzlu.

"Pojedincima nije odgovaralo da se vratim u Jedinstvo. Istini za volju Jedinstvo Aida nema nikakve veze sa sadašnjim klubom i porazna je činjenica što klub koji je osvojio titulu prvaka nema svoj kontinuitet“, kaže popularna Raza.

U današnjem svijetu sporta vrte se astronomske sume novca, a premije za osvojene trofeje su basnoslovne.

"Kada smo kretale za Firencu niko nije govorio o premijama. Tek kada smo postale prvakinje Evrope rukovodstvo kluba je odlučilo da sve igračice i stručni štab podijele 5.000 maraka. Mi nismo igrale za premije, mi smo igrale za klub, grad, državu...“, kaže Mujanovićeva.

Niko prije Jedinstva Aide, a niko ni poslije Jedinstva Aide s prostora bivše Jugoslavije nije postao prvak Evrope. Osvojena titula je kruna višegodišnjeg rada Mihajla Vukovića – Mikija i njegovih saradnika, te agilne uprave koja je u to vrijeme imala jasnu viziju.

Od 1989. godine Jedinstvo je u nekoliko navrata mijenjalo ime – Jedinstvo Rudhem, Trocal Jedinstvo i Jedinstvo BHT, ali je klub daleko od povratka na evropsku scenu.

No, svakog 22. marta oživi sjećanje na Razu, Maru, Coju, Naidu, Zoricu i sve druge košarkašice koje su u Tuzlu donijele titulu evropskih prvakinja.