Košarka
109

Prvi poraz na Svjetskom prvenstvu: Kadeti Francuske prejaki za BiH

Piše: O. T.
Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od reprezentacije Francuske (84:65) u 2. kolu Svjetskog prvenstva u Španiji.

Naši kadeti su prije dva dana u debitantskom nastupu deklasirali Dominikansku Republiku rezultatom 84:59, dok je Francuska nakon produžetaka u 1. kolu poražena od Južne Koreje (90:84).

Sada oba tima imaju po jedan poraz i pobjedu, ali mi u posljednje kolo igramo protiv nezgodne Južne Koreje, dok će Francuzi biti favoriti protiv Dominikanske Republike.

Francuska je odlično zaigrala od početka meča i nakon šest minuta igre imala je vodstvo od 20:8. Do kraja prve četvrtine naš tim se vratio na pristojnih 25:18. Potom je uslijedila ujednačena druga četvrtina u kojoj je bilo 18:18, odnosno 43:36 na poluvremenu.

Uslijedila je katastrofalna treća četvrtina u kojoj smo postigli samo šest poena, dok su Francuzi postigli 22 poena. U posljednju četvrtinu se ušlo uz rezultat 65:42 za Francusku, a na kraju je zavšeno rezultatom 84:65 za Francuze.

Najviše poena u našem timu postigao je Dažanan Musa, dok je double-double učinak imao Emir Čerkezović sa 10 poena i 10 skokova. Dvocifren je bio i Sani Čampara koji je ubacio 12 poena.

Naš tim će u 3. kolu igrati protiv Južne Koreje, a meč je na rasporedu sutra od 21:00 sati. U osminu finala putuju svi timovi iz sve četiri grupe.

Naša grupa (D) ide na grupu C, a igra se po sistemu da četvrtoplasirani tim jedne grupe ide na prvoplasirani tim grupe sa kojom se "križa", trećeplasirani ide na drugoplasiranog...

BiH je trenutno treća i ako ostanemo na tom mjestu igrat ćemo protiv drugoplasiranog tima grupe C, a to je trenutno Kina. U grupi C igraju Kanada, Kina, Finska i Australija.

Adi Alikadić 3, Sani Čampara 12, Emir Čerkezović 10, Aljoša Janković 6, Drago Cvitanović, Miladin Vlačić, Amer Barukčija, Lazar Mutić 4, Srđan Kočić, Vedran Mirković 9, Emir Bačvić 2, Džanan Musa 19.

Tabela grupe D:

  1. Južna Koreja 4
  1. Francuska 3
  2. Bosna i Hercegovina 3
  3. Dominikanska Republika 2