Košarka
6

Prvak Bosne i Hercegovine će igrati kvalifikacije za FIBA Ligu prvaka

Piše: E. B.
Čelnici FIBA-e bi na sutrašnjem sastanku u Minhenu trebali i definitivno potvrditi format nove Lige prvaka za košarkaše, a kako saznajemo, jedno mjesto bi trebalo pripasti prvaku BiH.

Međunarodna košarkaška federacija je odlučna u namjeri da formira paralelno takmičenje Euroligi, a sutra bi se trebao potvrditi format takmičenja.

Nezvanično smo saznali da će prvak Bosne i Hercegovine igrati u kvalifikacijama ovog takmičenja.

U prvoj grupnoj fazi, koja će se igrati u četiri grupe sa osam timova, učestvovat će 24 ekipe direktno i osam kroz kvalifikacije.

Najbolje četiri ekipe iz svake grupe igrat će u play-offu koji se igra na dvije utakmice (u obzir će se uzimati koš-razlika), a završnica će se igrati u formatu Final Foura.

Što se tiče ostalih zemalja, Španija, Turska, Grčka, Rusija i Italija će imati po dva direktna učesnika, te po jednog u kvalifikacijama, dok bi se sutra trebao razjasniti i status njemačkih i francuskih klubova. Ukoliko prvaci ovih zemalja budu nastavili igrati u ULEB-ovoj Euroligi, onda će te zemlje imati po dva predstavnika u Ligi prvaka, a u protivnom tri kao i gore pobrojane zemlje.

Zemlje koje će imati po jednog predstavnika direktno i jednog u kvalifikacijama su Srbija, Hrvatska, Belgija, Izrael, Litvanija, Poljska i Češka.

Predstavnike u kvalifikacijama će imati BiH, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Bjelorusija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Velika Britanija, Mađarska, Latvija, Holandija, Portugal, Rumunija i Ukrajina.