Košarka
0

Produžeci odredili posljednjeg putnika u polufinale: Litvanija teškom mukom pobijedila Italiju

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
U posljednjoj utakmici četvrtfinala Eurobasketa Litvanija je pobijedila Italiju rezultatom 95:85.

Utakmica je bila potpuno izjednačena. Regularnih 40 minuta okončano je rezultatom 79:79 pa je utakmica otišla u produžetke. U prvoj dionici bilo je dosta uzbudljivo, a reprezentacije su se smjenjivale u vodstvu. Na kraju je prva četvrtina završena je vodstvom Litvanije rezultatom 21:20.

U prvih deset minuta po osam poena ubacili su Belinelli za Italiju, a Valanciunas za Litvaniju.

Na početku druge dinoce italijanski nacionalni tim pravi seriju 6:1 i dolazi do vodstva 26:22. Nakon toga Litvanci uzvraćaju. Prave seriju i smanjuju na 28:27. Uzbudljivo je bilo u drugoj četvrtini.

Tri minute prije kraja druge dionice bilo je 32:32. Potom Kuzminskas pogađa tricu za vodstvo formalnih gostiju. No, Azuri i vraćaju minimalno vodstvo. Ključni igrač u tim trenucima bio je Aradori.

Ipak, u posljednjem napadu druge četvrtine Litvanci pogađaju za minimalno vodstvo, bilo je 37:36. Tim rezultatom otišlo se na odmor.

Treće dionica počela je fantastičnom serijom Litvanije koja je serijom 11:4 došla do vodstva 48:40. Nakon toga italijanska reprezentacija pravi fantastičnu seriju i vraća se u potpunosti u meč.

Kao i u prethodne dvije četvrtine Litvanci su imali samo koš razlike, bilo je 60:59. Treća četvrtina okončana je rezultatom 23:23. Uzbudljivo je bilo i u četvrtoj četvrtini. Kada bi se Litvanci malo odlijepili, Italijani bi se vratili. Tri minute prije kraja semafor je pokazivao 74:74.

Onda je Maciulis pogodio za tri poena i doveo svoj tim u vodstvo 77:74. Gallinari je pogodio sa slobodnih bacanja, ali je Valanciunas vratio na plus tri. Bilo je 79:76. No, u posljednjoj minutu Italijani poravnavaju na 79:79. Ponovo je poentirao Gallinari. To je bio konačan rezultat pa se otišlo u produžetke. Azuri su ovu dionicu dobili 20:19.

Prve dvije minute produžetka donijele su izjednačenu igru, bilo je 81:81. Litvanci su imali pet poena prednosti minut i po prije kraja. Vodili su 86:81. Nakon trojke Valanciunas kome je to bio 25. poen, Litvanci odlaze na 90:83. Tada je bilo jasno ko je posljednji polufinalsita Eurobasketa.

Na kraju je bilo 95:85 za Litvaniju koja će u polufinalu igrati protiv Srbije. Valanciunas je postigao 26 poena kod Litvanije, a Bargnani 21 kod Italije.