Mladi košarkaši u SAD-u
44

FOTO+VIDEO / Priča o Čahtareviću i Šarabi je poput one o Petroviću i Divcu

Klix.ba
Semir Čahtarević i Vasilije Šaraba (Foto: Sacbee.com)
Semir Čahtarević i Vasilije Šaraba mladi su košarkaši srednje škole Del Campo u Sacramentu u Californiji. Njihova priča je poput one o Draženu Petroviću i Vladi Divcu, piše portal Sacbee.com.

Divac i Petrović bili su poput braće u reprezentaciji Jugoslavije, koja je 1988. godine na Olimpijskim igrama osvojila srebrenu medalju. Njih dvojica su među prvim evropskim košarkašima koji su napravili veliki utjecaj u NBA ligi. Ali, rat ih je '90-ih godina zauvijek razdvojio.

"Potrebne su godine da se izgradi prijateljstvo, ali je jedna sekunda dovoljna da se ono uništi", kazao je Divac u dokumentarnom filmu "Once Brothers". Za njihov ponovni susret nije bilo prilike. Petrović je prerano poginuo u saobraćajnoj nesreći 1993. godine.

Slična bratska veza vlada između Semira Čahtarevića i Vasilija Šarabe, igrača Del Campa. Ona može poslužiti kao primjer mnogima, iako se događa hiljadama kilometara daleko od nekada ratom zahvaćenog područja.

"Pored mene je momak iz zemlje koja je ratovala sa mojom zemljom. Za mene, on bi trebao biti negativac, ali mi smo prijatelji", kaže Čahtarević.

"I ja osjećam isto. Ponosan sam na svoju zemlju i naslijeđe. U Ameriku dolazimo iz različitih kultura i to je ono što je dobra stvar", kazao je Šaraba.

Šaraba voli kopirati Petrovićevu igru, dok Čahtarević preferira stil Vlade Divca.

"Zanimljiv im je taj način igre. Odlično sarađuju na terenu, vrijedni su i ne smeta im pozitivna kritika", kaže trener Dave Nobis.

Čahtarević je imao tri godine kad je u SAD došao sa roditeljima Hidajetom i Zijadom te mlađim bratom Emrahom, koji također ide u srednju školu Del Campo. Šaraba je stigao kada je imao osam godina za ocem Lazarom i majkom Milojkom te starijim bratom Nikolom i sestrom Lulu.

Iako su veći dio života proveli u SAD-u, obojica igraju evropskim košarkaškim stilom. Šaraba po utakmici postiže 20,2 poena, dok Čahtarević ima učinak od 13 poena, 9,2 skoka i 3,7 asistencija po utakmici svog tima pod nazivom Cougars.

Semir se nada kako će dobiti punu stipendiju i na taj način učiniti ponosnom svoju majku Zijadu, bivšu košarkašicu, koja je bila i prva trenerica talentovanog košarkaša Del Campa.

"Vježbali smo šuteve za dva i tri poena u parku", sjeća se Čahtarević treninga sa majkom. Šarabin san je NBA. On se nada kako će biti drugi igrač Del Campa, nakon Matta Barnesa iz LA Clippersa, koji je zaigrao u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Šaraba i Čahtarević igrali su prošle godine protiv Barnesa u jednoj prijateljskoj utakmici. Kako kažu, bilo je ugodno razgovarati sa ovim košarkašem koji je, osim za Clipperse, nastupao i za Los Angeles Lakerse, Orlando Magic, Phoenix Sunse, Golden State Warriorse...