Košarka
0

Preldžić sada želi igrati za Tursku?

Totalsport
Emir Preldžić
Emir Preldžić
Košarkaš turskog prvaka Fenerbahčea Emir Preldžić očito ne može odlučiti gdje pripada. Svojevremeno je bio član mlade reprezentacije Slovenije, potom je htio igrati za BiH, a sada ima i novu ideju.

Prema pisanju košarkaškog portala Talkbasket, 22-godišnji krilni igrač izrazio je želju za dobivanjem turskog državljanstva i igranjem za reprezentaciju Turske koja je domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva (28. avgusta - 12. septembra).

Rođeni Zeničanin je tokom 2006. i 2007. igrao za slovensku U-20 reprezentaciju, no kada je lani dobio poziv za pripreme seniorske vrste, koja je igrala na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, odbio se pojaviti. Umjesto toga je od Slovenskog košarkaškog saveza tražio da mu dopusti igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na što Slovenci nisu pristali.

No sada, godinu dana kasnije, više ne želi igrati ni za Sloveniji ni za BiH, već za Tursku. Talkbasket nagađa da iza cijele priče stoji Bogdan Tanjević, aktuelni turski selektor i čovjek koji je Preldžića i doveo u Fener. Preldžićevim prelaskom pod tursku zastavu bi profitirao i istanbulski klub, koji bi imao jednog stranca manje u rosteru, ali i nacionalna ekipa koja bi dobila mladog i talentovanog igrača.

Navodno će, tvrdi košarkaški portal, Turci od Slovenaca pokušati kupiti dozvolu za Preldžića, ali cijelu priču nakon toga može zaustaviti i Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) čija je riječ kod promjene državljanstva ipak zadnja.