Košarka
0

Poznati svi učesnici druge runde playoffa

Klix.ba
U zagrljaju nakon pobjede
U zagrljaju nakon pobjede
Dallas Mavericksi su napokon došli sebi i izbjegli sramotu, a Detroit Pistonsi su uspjeli opravdati svoj rejting.

Dirk Nowitzki je zabio tricu, digao ruke u zrak, i zagrlio Nicka Van Exela. Iako je još 1:21 ostalo do kraja utakmice, Dallas Mavericksi su znali da su izbjegli NBA sramotu.

Nowitzki se uspio oporaviti nakon svoje najgore playoff utakmice u karijeri sa 31 poenom i 11 skokova, a Van Exel je dao dodatnu snagu Dallasu u četvrtoj četvrtini utakmice u kojoj su Mavericksi pobjedili Portland Trailblazerse rezultatom 107-95, eliminiravši ih nakon tri neuspjela pokušaja.

Blazersi su odradili sjajan posao pokušavši postati prvi tim u istoriji lige koji bi nadvisio početni deficit od 3-0, a u njihovoj posljednjoj utakmici sezone uspjeli su se oporaviti od neučinkovitog prvog poluvremena Rasheeda Wallacea i Bonzi Wellsa, te su čak vodili 90-88 nakon trojke Wallacea sa 4:43 do kraja utakmice.

Ali onda je igru preuzeo Nowitzki, koji je u zadnjim minutama utakmice dao 7 ključnih poena, nakon čega se 20,281 duša u American Airlines Areni diglo na noge.

Portland, koji nije uspio dati ijedan poen iz igre u posljednje 3 minute utakmice, je tek treći tim u istoriji lige koji je poravnao seriju na 3-3 nakon što su izgubili prve 3 utakmice. Detroit Pistonsi su postali tek sedmi tim u NBA istoriji koji su prošli u narednu rundu playoffa nakon što su gubili sa 3-1 u seriji. Tracy McGrady očito nema sreće kad je riječ o playoffu, jer u zadnje 4 godine nije uspio proći prvu rundu, a ovaj put mu je toliko željeni cilj bio pred nosom.

Chauncey Billups je dao 37 poena za Pistonse, dok je 'rookie' Tayshaun Prince dodao za njega u karijeri najboljih 20, te je također tokom cijele utakmice sjajno igrao obranu na najboljem strijelcu lige, McGradyu, koji je utakmicu završio sa 21 poenom.

"Ovo je dosad bio najgori poraz", rekao je McGrady nakon što su Magicsi eliminirani od Detroita pobjedom od 108:93. "Prije sam mislio da bi morali savršeno igrati da bi imali šanse. Ali ovaj put imali smo rezultat od 3-1, bilo je pred nama samo da ih dokrajčimo".

"Učinili smo to sa mnogo ponosa", izjavio je najbolji strijelac Pistonsa Chauncey Billups nakon utakmice. "Svi su nekako odustali, i mislili su da smo gotovi".

Parovi druge runde playoffa:

ISTOK New Jersey Nets - Boston Celtics Detroit Pistons - Philadelphia 76ers

ZAPAD San Antonio Spurs - LA Lakers Sacramento Kings - Dallas Mavericks

NBA