Tautvydas Sabonis
0

"Posvetit ću život košarci"

Totalsport
Tautvydas Sabonis
Tautvydas Sabonis
Tautvydas Sabonis 18-godišnji je 2.02 metra visoki sin najvećeg litvanskog košarkaša svih vremena Arvydasa Sabonisa (45). I on se opredijelio za karijeru profesionalnog igrača.

Predstojeće će sezone popularni Tuti, kako ga svi zovu, stjecati iskustvo u drugoligaškoj španskoj ekipi Clinicas Rinconu, inače filijali španskog prvoligaša Unicaje iz Malage.

Sabonis junior, koji je bio član mladih litavskih selekcija do 16 i 18 godina, te je ovog ljeta nastupio na Evropskom U18 prvenstvu u Litvi, navodno je najtalentiraniji od trojice Sabonisovih sinova, koji su se svi okušali u košarci. Drugi je najstariji sin nekadašnjega slavnog centra Žalgirisa, Reala i Portlanda.

"Ne znam da li postoji iko ko ne zna za mog oca i ko ne zna da moj otac dolazi iz Litve. Naravno da i mene zovu 'Sabonisov mali'", izjavio je Tautvydas u razgovoru za Basketconfidencial.com.

"Cilj mi je u sezoni koja dolazi poboljšati se u svim aspektima košarkaške igre. Namjeravam upijati sve što mi kolege i treneri budu savjetovali, te optimalno iskoristiti svaku minutu na parketu koji mi trener ukaže", kazao je on.

Na pitanje kako bi sebe samog predstavio stilom igre, mladi je košarkaš odgovorio:

"Kažu da sam pametan u igri, da razumijem košarku. Možda sam, naravno relativno govoreći, najsličniji Carlosu Jimenezu. Svoj sam život odlučio posvetiti košarci", dodao je perspektivni košarkaš Unicaje otkrivši potom što mu je preporučio slavni otac:

"Rekao mi je: 'Puno radi, dobro jedi i dobro spavaj'".