Košarka
22

Popovich otkriva tajne uspjeha: Ne razlikujem zvijezde od običnih igrača, to vam se osveti

Klix.ba
Gregg Popovich (Foto: EPA)
Gregg Popovich (Foto: EPA)
Gregg Popovich (67) jedan je od najvećih trenera u historiji NBA lige. Pet puta je osvajao najjaču košarkašku ligu svijeta i svaki put kao trener San Antonio Spursa. Nedavno je na seminaru FIBA-e govorio o načinu na koji rukovodi svojim timom.

Popovich kao neke od ključnih stvari navodi iskreno vođenje tima i jednakost među igračima. On ne pravi razliku između najboljeg i 14. igrača u timu.

"Morate imati odgovornost. Za nas, kao najbolja stvar djeluje totalna, brutalna iskrenost u četiri oka. Nikada nisam varao igrača ili manipulisao njima, govorio nešto što ću kasnije promijeniti. Ako je u pitanju Tim Duncan i ako je time-out. te ako smatram da Duncan ne radi ono što bi trebao raditi, pitat ću ga: 'Hoćeš li dobiti skok večeras? Hoćeš li dobiti skok ikako? Ili ćeš samo hodati gore i dolje nakon čega ćemo ići na večeru? Šta ćemo raditi.' I onda on sluša, i kada se vrati na teren, kaže: 'Hey Pop, hvala za motivaciju'", kazao je Popovich.

Popovich u nastavku dodaje da je iskrenost među ljudima sjajna, a da se pravljenje razlike među ljudima ili igračima, na kraju osveti.

"Ja mislim da je sjajno biti iskren prema ljudima. Neko radi dobro, ti mu kažeš da radi dobro. Ali ne smijete imati različito ophođenje prema Duncanu, Parkeru ili Ginobiliju u odnosu na 12., 13., ili 14. igrača u timu. Mnogo ljudi se boji toga. Mnogi žele da ih najbolji igrači vole. Ali, to ne djeluje. To vam se osveti nakon izvjesnog vremena. Morate imati iste standarde za sve. Možete se ophoditi prema ljudima različito, jer su različiti, ali svi moraju marširati istom bubnjaru, istim standardima", naglašava Popovich.