Košarka
10

Počinje finalna serija NBA lige: Curry ili James, Dubsi ili Cavsi?

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Finalna serija NBA lige počinje večeras. Prvi meč između Golden Statea i Clevelanda igra se u tri sata iza ponoći po našem vremenu.

Warriorsi su aktuelni prvaci, a prošle sezone s u finalu bili bolji upravo od Cavaliersa.

Ove sezone Dubsi su postavili i najbolji skor ikada slavivši u 73 utakmice uz samo devet poraza, no u play-offu nisu prikazali superiornu igru kakva se od njih očekivala, a razlog je, bez ikakve sumnje, povreda najboljeg igrača i dvostrukog uzastopnog MVP-a lige Stepha Curryja.

Nevjerovatni Curry u završnicama mečeva

No, Curry ovaj play-off igra na zaista visokom nivou. Kako drugačije opisati podatak da je u 22 minute u kojima se utakmica "lomila" na kraju Curry postigao 43 poena, šutiravši iz igre 14/22 (63,6%), od čega 9/12 (75%) za tri poena, te je ubacio sva slobodna bacanja?

Na putu do finala Golden State je s lakoćom izbacio Houston (4-1) i Portland (4-1) u prve dvije runde, no u finalu Zapada Warriorsi su imali velikih problema protiv Oklahoma Cityja.

Nakon četvrtog meča Dubsi su gubili sa 1-3 i mnogi su počeli da sumnjaju u njihovu snagu, prvenstveno mentalnu. U petoj utakmici Curry je bio maestralan i smanjio rezultat u seriji na 2-3, a Thunder je svoju meč-loptu propustio u šestoj utakmici koju je igrao na svom parketu.

Tada je Klay Thompson spasio Ratnike sa 41 poenom, oborivši rekord sa 11 pogođenih trojki u play-offu i prebacio momentum na stranu Dubsa. U odlučujućem, sedmom meču Golden State je slavio 96:88 uz 36 poena maestralnog Curryja i izborio plasman u veliko finale.

Toronto "razbudio" Cavalierse

S druge strane Cavsi su imali lagan put do finala. Dvije "metle" u prva dva kruga protiv Detroita i Atlante, a jedina prava uzbuđenja viđena su u finalu Istoka.

Cavsi su dobili prva dva meča uvjerljivom razlikom na svom parketu i sve je slutilo na 4-0 kao protiv Pistonsa i Hawksa. No, Raptorsi su uspjeli dobiti dva naredna meča u Torontu, što je natjeralo Jamesa i društvo da se uozbilje jer je evidentno bilo da su se pomalo opustili i ušli u ta dva meča s principom "lako ćemo".

U naredna dva meča su odigrali kao u prva dva u seriji i s lakoćom osvojili titulu prvaka Istoka.

Revija "small balla" u finalu

Šta nas očekuje u velikom finalu? Manje-više, što se tiče Warriorsa, sve je poznato. Steve Kerr ne odustaje od svoje "small ball" košarke sa paklenom odbranom i igrom dva na dva koju su do savršenstva doveli Curry i Green, a ne bi bilo pogrešno konstatovati da je kombinacija Curry-Green vjerovatno i najefikasnija ikada, uključujući i nezaboravni dvojac Stockton-Malone.

Što se tiče susreta u regularnom dijelu sezone, Wariorsi su dobili oba duela u dvije totalno različite utakmice - jednu na mali, a drugu na veliki broj poena, no upitno je koliko su ti mečevi relevantni.

Prvenstveno zbog toga što je Cavse tada vodio David Blatt koji nije bio omiljen od strane LeBrona, a jedan od ključnih igrača u Blattovoj koncepciji igre je bio njegov ljubimac Timofej Mozgov, kojeg je novi trener i dobar Jamesov prijatelj Tyronn Lue u potpunosti sklonio u stranu.

Lue za sada najviše uspjeha ima sa postavom Irving-Smith-James-Love-Frye, koja iskorištava u napadu to da je James okružen elitnim šuterima, no u odbrani to izgleda poprilično tanko, posebno pod košem.

Lueovi jokeri i Igoudala

Čime to Lue može iznenaditi Warriorse? Prvenstveno davanjem veće minutaže Tristanu Thompsonu. TT je najpokretljiviji od visokih igrača Cavsa i jedini bi mogao, koliko-toliko, igrati odbranu prilikom pick and rolla Curryja i Greena. Također, ne treba napomenuti da je Thompson mašine za skokove, posebno ofanzivne, gdje Cavsi uzimaju 30% svojih promašaja kada je on na parketu, a Steven Adams je pokazao koliko su Dubsi nemoćni protiv takvog tipa igrača.

Drugi potencijalni Lueov joker se zove Mozgov. Da, gorepomenuti Blattov ljubimac koji je ispao iz rotacije (osim u blowoutima) bi mogao biti neočekivani "kec iz rukava", no teško da ćemo njega vidjeti mnogo (ako ga ikako vidimo) na parketu u prvom meču.

Prošlogodišnji (ne)zasluženi MVP finala Andre Igoudala će i ove sezone imati najteži zadatak od svih igrača koji će igrati finale, a on se zove "kako zaustaviti LeBrona". Ukoliko Iggy bude na prošlogodišnjem nivou, a predstave protiv Thundera, odnosno Duranta, nagovještavaju upravo takav scenario, Clevelandu će za titulu trebati prošlogodišnji James. Do sada u play-offu LeBron je igrao onoliko koliko je trebalo, dosta se odmarao i spreman je u finalu da pokaže da je i dalje on gazda na NBA parketima i da ne prepusti olako Curryju titulu najboljeg igrača na svijetu.

Utakmice se igraju po sistemu 2-2-1-1-1, a termini su: petak 3:00, ponedjeljak 2:00, četvrtak 3:00, subota 3:00, utorak 3:00*, petak 3:00*, ponedjeljak 2:00* (*ako bude potrebno).

Jedno je sigurno - spektakl je zagarantovan, a neka bolji pobijedi!