Košarka
367

Pandža: Suze pokazuju karakter momaka, možda nismo ni zaslužili prolaz, ali nećemo odustati

Piše: O. T.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Tuga u glasu Josipa Pandže lako se primijeti. Bol se ne smanjuje i trajat će dugo. Rođeni Vitežanin ima, za trenerski vijek, "sitnih" 29 godina, njegovi igrači tek kucaju na vrata punoljetstva, a već su svojim uspjehom bili razlogom da oko 50 hiljada ljudi dođe na jedno mjesto i osjeti jedinstvo. Željeli su ponoviti isto. Ali, zar ima neko kome su za pedalj, za milimetar, za atom zlatni momci i njihov stručni štab opali u očima?

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ispala je u osmini finala Svjetskog prvenstva u Španiji i pred njom je borba za plasman od devetog do 16. mjesta. Jučerašnji poraz od Australije (75:72) dugo će "šetati po jastuku".

"Teško će ova rana zarasti. Ostat će dugo u životu. Moguće da je ovo za sve nas jedino Svjetsko prvenstvo u životu. Iza nas je traumatična noć i za nas i za djecu koja su sat vremena bila u svlačionici. Bilo ih je teško gledati. Ovo iskustvo se ne može pročitati u knjigama, ono se doživi. Mislim da će svima njima biti od koristi to što su prošli jedan ovako tragičan poraz", kazao je na početku razgovora za Klix.ba selektor kadetske reprezentacije BiH Josip Pandža.

"Momci su osjećali dug prema ovoj zemlji"

Žal ostaje, ali nakon prospavane noći trezvenije se može analizirati meč. Gdje je zapelo?

"Oni su imali veću rotaciju i koristili su 12 igrača dok mi to nismo radili. Odlučili smo se na ovakav put i teško je reći šta bi bilo kad bi bilo. Mnogo je faktora vezan za ovo ispadanje. Upozoravao sam da nam nedostaje Liga mladih, jer mnogo je igrača kojima nedostaje jačih utakmica, ali opet mislim da kvalitetom nismo zaslužili ispasti. Zaslužujemo barem četvrtfinale. Moramo pod hitno vratiti Ligu mladih i ovi momci moraju pojačati rad u klubovima kako bi bili jači na U18 Evropskom prvenstvu naredne godine. S njima ću obaviti jedan ozbiljan razgovor", analizira mladi trener.

Pandža nije štedio riječi tokom razgovora. Kao da je pričao sa sobom. Dugi odgovori dozovljavali su da neka pitanja unaprijed prekrižimo, jer bi se selektor sam sjetio da se dotakne određene teme. Tako može pričati samo onaj ko je cijelim srcem želio napraviti podvig...

Foto: FIBA
Foto: FIBA

"Postoji i ta psihološka barijera, jer bi i mnogo ozbiljniji igrači popucali pod teretom takvih očekivanja. Ovi momci se osjećaju dužni državi da pružaju briljantne partije, a realnost je da mnogi drugi ulažu enormne cifre i puno veće cifre od nas. Moramo ovo analizirati kako bi vidjeli gdje smo pogriješili i kako od ovih momaka napraviti seniorske reprezentativce. Bogatstvo je što su oni igrali protiv jakih protivnika i to će im mnogo pomoći u budućnosti. Neće imati straha kasnije i to će nam valjati u budućnosti", dodaje selektor.

"Definitivno smo negdje promašili i zbog toga ispali"

Josip Pandža je za godinu dana pokazao da se radi u izvanrednom trenerskom talentu. Prvo je sa kadetima osvojio zlato na Evropskoj olimpijadi mladih u Bakuu, a onda je napunio Titovu ulicu u Sarajevu donoseći zlato sa Evropskog prvenstva iz Litvanije. I tu nije bio kraj, sa Kaknjom je dogurao do finala play offa za prvaka Bosne i Hercegovine gdje je poražen od Igokee. Težak poraz čeka svakoga, dočekao je i Pandžu. A on ga je stoički dočekao, samokritično.

"Ovo je najteži udarac u mojoj kratkoj karijeri. Ja mislim da smo podbacili, jer četvrtfinale je bilo prioritet. Imali smo kvalitet, ali smo u nokaut fazi naletjeli na ozbiljnog protivnika. Momcima ništa ne zamjerim. Što se tiče našeg rada, analizirat ćemo i vidjeti gdje smo pogriješili. Brutalno smo ulagali u ovo, ali smo definitivno negdje promašili i zbog toga ispali", upire prstom u sebe Pandža.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

"Suze pokazuju koliko su momci uložili sebe"

Onda su uslijedile velike riječi, prijeko potrebne svima u ovoj zemlji gdje je neophodan pomak u mentalitetu.

"Sinoć smo promašili osam posljednjih napada. Promašili smo tri trojke koje su prošle godine u Litvaniji upadale. Imali smo tehničku koja je nevjerovatna i niko ne može da je objasni zašto je dosuđena. Masa tih faktora je utjecala da ispadnemo, vjerovatno negdje nismo ni zaslužili da prođemo, ali ova djeca neće odustati i neću ni ja nikada odustati. Pošteno radimo, dostojanstveno i sa puno ljudstva i sa dobrom atmosferom. Suze pokazuju koliko su ovi momci karakterni i koliko su uložili sebe u ovo. Bit ćemo jači poslije ovoga. Porazi jačaju. Kad rana malo zaraste bit ćemo bolji i treneri i igrači. Sigurno je ovo dobro iskustvo", poručuje Pandža.

Pred nama su utakmice za plasman od devetog do 16. mjesta. Prvi protivnik je Tajvan s kojim igramo danas od 18:15 sati.

"Momci su ispuhali emotivno. To je vidljivo na svakom njihovom pokretu, na doručku, na ručku, ali ovo je Svjetsko prvenstvo i motiv moramo tražiti. Sigurno ćemo pokušati u svakoj narednoj utakmici doći do pobjede. Važno nam je. Predstavljamo svoju državu. Ostali smo bez Kočića koji se teže ozlijedio i neće igrati više na prvenstvu. Sa svim preostalim igračima pokušat ćemo sve uraditi da dobijemo svaku sljedeću utakmicu", kazao je na kraju razgovora selektor Pandža.