Košarka
16

Pandža: Imamo kvalitet za dobar rezultat na EP-u, ali ne možemo ništa obećavati

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Juniorska (U18) košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će se okupiti u Svetom Martinu na Muri, gdje će se do 11. decembra pripremati za nastup na evropskom prvenstvu u turskom Samsunu.

Prvenstvo će biti održano od 16. do 22. decembra, a selektor BiH Josip Pandža na pripreme je pozvao 18 igrača koji će se pokušati izboriti za dres Bosne i Hercegovine na smotri najboljih evropskih košarkaša.

Pred Pandžom je kratak period za provjeru stanja mladih bh. košarkaša i sastavaljanje najboljeg tima koji će otputovati u Samsun, a najbolju priliku za to imat će na prijateljskim utakmicama protiv selekcija Slovenije, Hrvatske i Turske.

"Kroz pripreme i prijateljske utakmice moramo vidjeti kakva će biti naša ekipa, a zatim ćemo praviti planove i kreirati ambicije. Imamo samo desetak dana da se pripremimo. Teško je da možemo mnogo učiniti za tako kratak period, ali možemo napraviti dobru atmosferu u ekipi. Uspjeh će ovisiti najviše od atmosfere, fizičkog stanja igrača, a zatim o raspoloženju na utakmicama. Sigurno je da imamo kvalitet, ali teško je u ovom trenutku bilo šta predviđati", rekao je Pandža.

Selekcija BiH će igrati protiv Hrvatske 9. decembra, a protiv Slovenije dan kasnije. Reprezentacija će 11. decembra otputovati u Tursku, gdje će 13. decembra protiv selekcije domaćina odigrati posljednji kontrolni meč uoči EP-a.

Bosna i Hercegovina će na prvenstvu Evrope nastupiti u grupi C, zajedno s Litvanijom, Latvijom i Izraelom, a prvi meč će igrati protiv Izraelaca 16. decembra.

"Grupa je izuzetno teška. Litvanija je uvijek u vrhu evropske košarke, a Latvija je u konkurenciji košarkaša do 16 godina igrala finale. Grupa je teška i neatraktivna, a mi u ovom trenutku razmišljamo samo o Izraelu protiv kojeg igramo prvi i vjerovatno najvažniji meč", naveo je selektor BiH.

Ističe da BiH sigurno ima kvalitet da napravi dobar rezultat na prvenstvu, te da je svjestan da je očekivanje javnosti od ove selekcije košarkaša veliko.

"Znamo koliko se očekuje od nas, mi smo tu ljestvicu povisili osvajanjem evropskog prvenstva. Međutim, nismo u poziciji ništa obećavati, možemo samo dan za danom maksimalno pošteno trenirati i raditi, a potom na evropskom prvenstvu dati sve od sebe. Ne tražimo nikakve izgovore, moramo u kratkom periodu iz ove ekipe izvući maksimum", objasnio je košarkaški strateg.

Dodao je da će se pozivu u reprezentaciju odazvati novi igrači Dino Kobić i Ibrahim Mulaomerović, koji bi se trebali pokazati kao pojačanje trofejnoj selekciji BiH, te da će se svi pozvani košarkaši ravnopravno boriti za poziciju u timu koji će predstavljati BiH na smotri najboljih juniorskih reprezentacija Evrope.