NBA doigravanje
0

Orlando i Houston dobili šestu utakmicu

Totalsport
Foto: AFP/NBAE/Getty Images
Foto: AFP/NBAE/Getty Images
Sedme utakmice će odlučivati u dvije serije NBA doigravanja. Drama je došla do vrhunca u utakmicama Bostona i Orlanda, te LA Lakersa i Houstona.

Dvije domaće ekipe u četvrtak (Orlando i Houston) su pobjedama pred svojim navijačima zadržali nadu prolaska, te su otvorili vrata sedmoj utakmici, u kojoj neće biti domaćini.

Orlando je savladao Boston 83-75, iako je samo tri minute i 46 sekundi prije kraja rezultat bio 75-75. Do kraja ogleda Boston je ostao bez poena, a ključni na drugoj strani postigao je Turčin Turkoglu. Minutu i 20 sekundi prije kraja zabio je tricu za 81-75.

Inače, cijela je utakmica do svoje završnice bila strahovito tvrda u ritmu: koš na jednoj, pa koš na drugoj strani. Momčadi su se izmjenjivale u minimalnim vodstvima, no završnica je pripala Howardu i društvu.

Orlandov centar je utakmicu završio sa 23 poena i 22 skoka i prvi put je u ovoj seriji zasjenio na pravi način suparničke centre (Perkins 15 poena i 10 skokova i Davis samo 6 poena).

Boston je, pak, opet bio bez pravog učinka Raya Allena (tricu je gađao 0-7, uz ukupno 5 poena), a mogao je tek zadovoljiti Rajon Rondo sa 19 poena, 16 skokova i 6 asistencija.

Houston je pobijedio LA Lakerse 95-80, a sve je bila preslika četvrte utakmice u Houstonu kada je domaćin u uvodnih nekoliko minuta slomio suparnika i otišao na +10 i više.

I ovaj put je prva četvrtina završila slično, 27-15 za Rocketse, a Lakersi se do kraja nisu oporavili. Jedina svjetla tačka gostiju bio je Kobe Bryantsa 32 poena, iako je i on potrošio mnogo lopti za takvu statistiku (šut 11-27). Ostatak Lakersa je bio neaktivan i slab.

Uporni igrači Houstona tako su doveli ovu seriju do sedme utakmice, iako od početka igraju bez McGradyja, a od četvrte utakmice bez Yao Minga.

Argentinski centar Scola preuzeo je mnogo obaveza pod koševima i sjajno ih odrađuje (ovaj put 24 poena i 12 skokova). Aaron Brooks je opet bio najbolji strijelac (26 poena), a Ron Artest slabiji nego inače (14 poena, po tri skoka i asistencije).

Sedme utakmice u oba slučaju se igraju u nedjelju, a domaćini su Boston i Los Angeles Lakersi.

NBA doigravanje, konferencijska polufinala:

Istočna konferencija

Orlando (3) - Boston (2) 83-75 (Howard 23p, 22s, Lewis 20p, 6s, 3a / Rondo 19p, 16s, 6a) Serija je izjednačena na 3-3

Zapadna konferencija

Houston (5) - LA Lakers (1) 95-80 (Scola 24p, 12s, Brooks 26p, 3s, 4a / Bryant 32p) Serija je izjednačena na 3-3